Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko čeká zatmění Slunce: Kdy a kde pozorovat? Nezapomeňte si chránit oči

Autor: mv - 
25. října 2022
05:00

Nejvýraznější zatmění Slunce až do roku 2026 nás čeká již v úterý. Měsíc se před polednem zakousne do slunečního disku a postupně z něj ukrojí téměř polovinu. Ale pozor, na pozorování nebeské show se vybavte filtrem, ať si nespálíte oči. 

Částečné zatmění Slunce vypukne v 11:11 nad Ústím nad Labem, jeho maximum nastane ve 12:15 a celý úkaz skončí ve 13:21. Směrem na východ pak bude celý průběh o minutu až tři zpožděný.

„Bude tedy trvat 2 hodiny a 10 minut. Měsíc se během maximální fáze zanoří do 42 % průměru slunečního disku a zakryje 30 % viditelného povrchu Slunce,“ řekl astronom Pavel Suchan.

Česko čeká zatmění Slunce: Kdy a kde pozorovat? Nezapomeňte si chránit oči Česko čeká zatmění Slunce: Kdy a kde pozorovat? Nezapomeňte si chránit oči | Blesk

Jedině s filtrem

Jev se v Česku odehraje přibližně 25 stupňů vysoko nad jihovýchodem až jihem, při pozorování ale dbejte na bezpečnost, bez použití vhodných pomůcek hrozí trvalé poškození zraku.

Nutností je využití speciálních brýlí pro pozorování Slunce, speciální fólie či svářečského filtru stupně 13 nebo vyššího. Speciální program ke sledování pak organizují i lokální hvězdárny a planetária.

 

Znovu za tři roky

Dalšího z Česka pozorovatelného zatmění se dočkáme až v březnu 2025, kdy ovšem Měsíc zakryje jen 19 procent Slunce. V srpnu 2026 pak bude další pozorovatelné částečné zatmění se zakrytím slunečního disku dokonce z 88,5 procenta.

Video  Zatmění Slunce a Měsíce v roce 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi