Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Stesk byl silnější: Olha porodila v Čechách krásnou holčičku. Obě se už na Ukrajinu vrátily za tatínkem

Autor: diz - 
7. srpna 2022
10:32

Dobrých zpráv nemůže být nikdy dostatek. Obzvláště pokud se týkají válkou sužované Ukrajiny. Od ruské invaze, která vypukla 24. února, do Čech zavítaly statisíce Ukrajinců. Že nešlo o rozmar ale záchranu holých životů, dokládají zvěrstva, kterých se Rusové na civilním obyvatelstvu dopouští. Mezi prvními ženami, které z Ukrajiny vycestovaly, byla i těhotná Olha. Ta v Ústí nad Labem porodila 10. března zdravou holčičkou Viktorku. Obě dvě už jsou zpátky doma v Žytomyru.

Nejen první dny války byly pro mnoho Ukrajinců kruté. Invaze přišla jako blesk z čistého nebe, do toho ruské střely nezřídka zasahovaly a zasahují i civilní cíle. Životem ani zdravím si nemohl a nemůže být v podstatě nikdo jist. Proto tehdy těhotná Olha, jejíž manžel pracuje coby chirurg v Žytomyru,opustila spolu s dalšími uprchlíky domovinu. Bezpečí našla až v České republice.

»Vítězství«

Tam také, dne 10. března v nemocnici v Ústí nad Labem, porodila zdravou holčičku. „A vůbec netušila, že Viktorka má u nás v den svého narození i svátek. Když jsem jí to o víkendu řekla, byla moc překvapena,“ popisuje hejtmanka Petra Pecková (STAN), která maminku s dcerou a její babičku v Ústí nad Labem navštívila. „Dostala jméno, které znamená VÍTĚZSTVÍ.“

„Viktorka žila v Ústí nad Labem nejen s maminkou, ale i se svoji babičkou, pro kterou je prvním vnoučátkem. Radost z miminka byla veliká, ale veliký byl i stesk po domově a hlavně po manželovi,“ rozepsala se hejtmanka na facebooku. Manžel Olhy, a tatínek Viktorky, je chirurg, který po celou dobu války pracuje v žytomyrské nemocnici. Město bylo několikrát ostřelováno.

Neskonalý stesk

I přes hrozbu toho, že válka nadále pokračuje se však všechny rozhodly vrátit domů. „Tatínek svoji Viktorku viděl jen on-line přes mobil,“ líčí hejtmanka s tím, že zapracoval zkrátka nezměrný stesk a touha být poblíž nejbližšímu člověku.

21:45
9. 5. 2024

Proruský politik a podnikatel v médiích Arťom Marčevskij podal na ministerstvo zahraničí námitky proti zařazení na český národní sankční seznam. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, přes kterou se podle vlády pokoušel ovlivňovat politiky a šířil dezinformace. Podnikatel to popírá.

21:11
9. 5. 2024

Dnes vpodvečer starosta Oděsy Hennadij Truchanov bez dalších podrobností informoval, že ve městě se ozval výbuch. Ruské síly podle médií na město zaútočily raketami Iskander-M.

20:52
9. 5. 2024

Dvě ženy dnes zemřely v různých regionech Ruska při sérii útoků, které tamní úřady připisují ukrajinské armádě. Dalších 11 lidí utrpělo zranění při ostřelování západoruského Belgorodu. 

Kompletní online

Teď už má obě holky v náručí. Vrátily se i s babičkou domů. Jsou neskonale vděčné za pomoc, které se jim v Čechách dostalo,“ vnímá Pecková. „Držím jim palce, aby pocit štěstí také doprovázel pocit bezpečí. Bez bezpečí není štěstí nikdy úplné. Ať mají obojího dostatek.“ Závěrem nezbývá doufat, aby veškeré útrapy, které jejich rodnou zemi trápí, vzaly rychle za své.

Video  Ministr Lipavský na Ukrajině: Zavítal na ostřelované předměstí Kyjeva   - Blesk - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa