Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Bomba zabila Serhijovi (16) spolužáka. S mámou prchli do Ústí nad Labem

Autor: pma - 
10. března 2022
17:33

Je mu teprve šestnáct let. Celý život ve své rodné zemi měl teprve před sebou. Teď ale musí potomek volyňských Čechů Serhij Melošyn společně s maminkou Tetjanou trávit dny v ústeckém hotelu Vladimir, kam utekli před válkou na Ukrajině. Zbytek rodiny mají ve válkou sužované zemi a netuší, co s nimi bude.

Namísto skládání zkoušky dospělosti si šestnáctiletý potomek volyňských Čechů Serhij Melošyn musel z malé vesničky nedaleko Žytomyru před několika dny sbalit jen to nejnutnější a společně s matkou okamžitě utéct ze země, kterou zasáhla násilná ruská invaze. „Chtěl jsem letos udělat zkoušky, tady byste asi řekli maturitu. Toužil jsem studovat architekturu na vysoké škole. Zrovna jsme měli období, kdy jsme si zkoušky mohli projít nanečisto a připravit se na ně,“ popisuje pro Ústecký deník mladý Ukrajinec.

Bomba zabila všechny obyvatele

Obává se, že než se situace „uklidní“, bude plnoletý a bude muset narukovat do armády. V té je chlapcův otec, který zůstal na Ukrajině, aby ji jako voják chránil. V zemi sužované válkou zůstala i Serhijova sestra, který studuje v Kyjevě na vysoké škole. Chlapec se tak na sever Čech vypravil jen s maminkou Tetjanou. „Odjížděli jsme z vesnice Malynivka, kam jsme z města odjeli k mému otci. Mysleli jsme, že tam bude bezpečněji. Evakuace začala večer, nic moc jsme si s sebou nestihli vzít,“ přibližuje Tetjana.

Na hrůzné okamžiky, které si oba během války v zemi prožili, se jim vzpomíná těžko. Když jejich rodnou vesnici nedaleko ukrajinského Žytomyru zasáhly výbuchy a střelba, byli vyděšení k smrti. „Nikdy nezapomenu na okamžik,
když raketa zasáhla dvoupatrový domek, kde bydlela maminka s malými dvojčátky a můj patnáctiletý spolužák. Nikdo to nepřežil a z domu zůstaly
jen základy,“
vzpomíná mladý Serhij.

Matka by chtěla vyučovat matematiku i v Čechách

Jejich několikadenní útěk skončil v severočeském Ústí nad Labem, kde je Serhij s Tetjanou ubytován v hotelu Vladimir. Tetjana byla na Ukrajině učitelkou matematiky a teď přemýšlí, jak svou profesi vykonávat v jiné zemi, natož v cizím jazyce, který neovládá. Naděje ji ale neopouští. „Určitě bych se chtěla zapojit do výuky ukrajinských dětí, a kdybych uměla česky, ráda bych učila i české děti. Potřebuji pracovat a myslet na něco jiného než na válku,“ líčí žena. Oba teď musí vymyslet, jak se v cizí zemi zabydlet, a zkouší se prozatím postavit na vlastní nohy, než se budou moci vrátit do rodné vlasti.

Video  Putin šokuje útoky! Příměří se nekoná. A sniper Wali jde do akce.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

20:50
Dnes

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

19:16
Dnes

Prezident Petr Pavel přijal dnes odpoledne na Hradě předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která je v Praze v souvislosti s předvolební kampaní Evropské lidové strany. Předsedkyně EK se předtím sešla s českými politiky ze stran koalice Spolu a debatovala s nimi hlavně o předvolebních tématech. Dopoledne se setkala se zástupci firem z obranného průmyslu, poté ji čekalo jednání s politiky. Sešla se s nimi na neformálním obědě.

Von der Leyenová přicestovala do Prahy v době, kdy si Česko a také další země připomínají 20 let od vstupu do Evropské unie. Pavel a předsedkyně EK v úvodu setkání podle tiskové zprávy Hradu vzpomínali, jak osobně vnímali tento den před 20 lety. „Hlavními tématy rozhovoru byly priority ČR v Evropské unii a nadcházející volby do Evropského parlamentu. Debatovali také otázky mezinárodní politiky, především ruské agrese na Ukrajinu,“ sdělil Hrad.

18:36
Dnes

Při ukrajinském ostřelování vesnice Kozino v ruské Kurské oblasti zahynula jedna žena, další tři lidé byli kvůli zraněním hospitalizováni, uvedl dnes gubernátor Roman Starovojt na sociální síti Telegram. Ruské úřady podle serveru Meduza také tvrdí, že ruská vojska během dnešního dne sestřelila pět ukrajinských dronů, dva nad Kurskou a tři nad Belgorodskou oblastí. Od rozpoutání války Ruska proti Ukrajině bývají podobné incidenty časté, Ukrajina se k nim nevyjadřuje.

Zobrazit celý online

 

 

Video se připravuje ...
Další videa