Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Válka, chaos a utrpení. Lipavský se obul do Ruska a varuje Čechy na Ukrajině: Okamžitě odjeďte

Aktualizováno -
24. února 2022
10:40
Autor: ČTK, trm - 
24. února 2022
09:55

Rusko po letech pracně budované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen ukrajinských, ale i ruských občanů a Evropanů, řekl na mimořádné tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Česko dočasně uzavřelo velvyslanectví v Kyjevě, konzulární pomoc občanům poskytuje generální konzulát ve Lvově. Lipavský znovu varoval před jakýmikoli cestami na Ukrajinu a české občany, kteří v zemi jsou, vyzval, aby neprodleně odjeli. Jakou pomoc ČR pro Ukrajinu chystá? Sledujte přímý přenos tiskové konference ministra Lipavského.

„Ačkoliv jsme se snažili o diplomatickou cestu, Rusko si vybralo cestu války,“ prohlásil ministr Jan Lipavský, zkritizoval včerejší jednání ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, který prohlašoval, že přítomnost ruských jednotek na Donbasu, jsou dezinformace západního tisku. „Lži a manipulace se staly nástrojem jednání i diplomacie, to je zcela neakceptovatelné,“ rozčiloval se Lipavský.

Lipavský dnes také hovořil s ukrajinským velvyslancem v ČR Jevhenem Perebyjnisem. Vyjádřil solidaritu všem ukrajinským občanům a tamnímu šéfovi diplomacie Dmytru Kulebovi. „Jsem zděšený neakceptovatelným chováním Ruské federace, které nemá nic společného s moderní evropskou politikou. Se spojenci stojíme za Ukrajinou,“ uvedl Lipavský na twitteru.

České velvyslanectví v Kyjevě bylo dočasně uzavřeno. Resort též varuje před jakýmikoli cestami na Ukrajinu a vyzývá české občany v zemi, aby ji okamžitě opustili. Letecká doprava mezi Českou republikou a Ukrajinou byla přerušena. Ministerstvo též varuje před cestami na ruské území v blízkosti hranice s Ukrajinou, zejména do Rostovské oblasti, a do Běloruska.

„Apelujeme na občany setrvávající na Ukrajině, aby se registrovali do systému DROZD, apelujeme na maximální opatrnost a vyzýváme, aby měli připravený plán evakuace. V případě konfliktu schopnost MZV pomoct občanům je komplikovaná a omezená,“ ministr Lipavský dodal, že momentální ministerstvo ví zhruba o 150 Češích, jedná se o občany, kteří na Ukrajině dlouhodobě žijí, mají tam rodiny a zatím nevyjádřili přání odjet.

„V případě nouzové situace českých občanů kontaktujte nouzovou linku Generálního konzulátu ve Lvově na +380676732811 nebo +380673749701,“ dodalo ministerstvo.

Česká diplomacie vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu a vyhlášení válečného stavu v zemi varuje před cestami na Ukrajinu a vyzvalo české občany, aby zemi opustili. Apelovalo na ty, kteří se na Ukrajině zdržují nebo v zemi dlouhodobě žijí, aby se registrovali do systému Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech.

Video  Tisková konference ministra zahraničí Jana Lipavského k ruské invazi na Ukrajinu. (24.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa