Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci z Mukačeva o situaci: Mladíci z Kyjeva k nám utekli před válkou a sháněli vodku

Autor: lc - 
9. března 2022
05:15

Už jsou v bezpečí! Světlana Daňhelová (48), která pochází z Mukačeva z ukrajinského Zakarpatí, se v Česku konečně setkala s částí své rodiny. Uprchlíky před válkou, Kristinu (30), Nastěnku (17), Pavlíka (10) a Adélku (2), převezl do jihomoravského Kyjova dědeček. Rodina popsala situaci ve městě, ze kterého právě utekla.

Přijeli z Mukačeva v pátek přes Maďarsko, na hranicích čekali naštěstí jen dvacet minut. Cestu dlouhou 630 kilometrů zvládli velmi dobře. Světlana, která v Česku žije dlouhých 25 let, už dříve pro Blesk.cz vyjádřila své obavy o život svých blízkých.

„Mukačevo je u slovenských hranic, tak doufáme, že Putin nebude potřebovat celou Ukrajinu. Ale Doněck a celá ta oblast kolem na východě, to je hrůza. Kam teď budou ti lidé utíkat?“ zamýšlela se.

Dojemné loučení

V Česku se zatím zabydlují Světlanina neteř Kristina s dcerou Adélkou a ještě další příbuzní - Nastěnka a Pavlík. Do čtrnácti dní by měla přijet ještě Světlanina sestra Táňa. „Její manžel Edi (56) už narukoval a jel na východ. Švagrová brečela, když se loučili. Byl rozhodnut bojovat, i kdyby tam měl zůstat,“ vysvětluje pro Blesk.cz manžel Světlany Oldřich Daňhel.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

Azyl ve škole

Světlanině ukrajinské rodině město Kyjov zajistilo ubytování v Základní škole J. A. Komenského ve školním bytě. „Z ubytování jsou nadšení, mají dvě ložnice, hezky vybavenou kuchyň. Děti už se byly podívat ve škole,“ popsal pan Daňhel.

Snaha vyhnout se válce

Podle jeho ukrajinských příbuzných už situace začíná být napjatá i v Mukačevu, které je jen kousek od slovenských hranic. „V obchodech nic není, v lékárnách taky. Naopak se tam objevovaly partičky mladých Ukrajinců, kteří sem utekli před frontou z Kyjeva a sháněli vodku,“ popisuje Daňhel.

V celém Zakarpatí tak podle jeho slov také aktuálně platí zákaz ubytovávání mužů v hotelech, dovnitř smí jen ženy a děti. „Dvacetileté mladíky už policie vracela zpátky do Kyjeva, ať jedou bránit svoje město. Přece se tam nebudou poflakovat, když ostatní bojují,“ uzavírá Světlanin manžel.

Válka na Ukrajině: Jak o tom mluvit s dětmi?

Video se připravuje ...
Další videa