Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sváteční podívaná na obloze: Nastane částečné zatmění Měsíce. Kdy ho pozorovat?

Autor: ČTK, Mii - 
28. října 2023
15:55

Dnešní slavnostní den zakončí pořádná podívaná na obloze. Během večerních hodin nastane částečné zatmění Měsíce, informoval Český hydrometeorologický ústav. Pro jeho pozorování budou ideální podmínky. Dobře viditelná bude také planeta Jupiter.

Částečné zatmění začne podle odborníků ve 21:35 a potrvá hodinu a 17 minut, Měsíc při něm vstoupí do stínu Země svým jižním okrajem. Zastíněných by mělo být více jak 12 procent jeho průměru, maximální zatmění nastane ve 22:14, částečné zatmění skončí krátce před 23:00.

Lidé mohou pozorovat i polostínové fáze zatmění, při kterém se část Měsíce zdá trochu tmavší než zbytek. Počáteční polostínová fáze bude vidět okolo deváté hodiny večer a konečná zhruba půl hodiny po konci částečného zatmění. Po celou dobu bude zároveň možné pozorovat východně od Měsíce jasnou planetu Jupiter.

Na pozorování zatmění Měsíce není podle odborníků potřeba žádné speciální vybavení, úkaz lze pozorovat pouhým okem. V případě, že budou mít lidé k dispozici dalekohled, budou mít možnost prohlédnout si měsíční krátery. Ani část Měsíce, kterou zahalí zemský stín, nebude zcela tmavá, jelikož i na ni dopadají slabé paprsky slunečního světla. Úkaz půjde spatřit i v případě, že oblohu zakryje jemná oblačnost, nesmí ale být úplně zataženo.

Jak úkaz vzniká?

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu Měsíce zemským stínem. V jednom roce nastanou podle odborníků maximálně čtyři měsíční zatmění včetně nevýrazných polostínových zatmění. Pokud se měsíční úplněk nachází nedaleko vnějšího okraje zemského stínu, je možné spatřit takzvané polostínové zatmění. Výraznější je zatmění částečné. Při něm je Měsíc z části v plném zemském stínu.

Celková délka zatmění od polostínového přes částečné a případné úplné k výstupu Měsíce ze stínu trvá několik hodin, díky čemuž je úkaz pozorovatelný nejen na celé zemské polokouli, kde je zrovna noc, ale také tam, kde Měsíc teprve vychází za rozbřesku, nebo zapadá za soumraku. V případě zatmění 28. října bude úkaz viditelný prakticky z celého euroasijského kontinentu, z celé Afriky a také ze západní Austrálie, Grónska, Islandu a částečně také z východní poloviny amerického kontinentu.

Další zatmění Měsíce viditelné z Česka nastane ve středu 18. září 2024 v časných ranních hodinách a bude opět částečné. Úplné zatmění bude možné pozorovat v neděli 7. září 2025.

Zobrazit celou diskusi