Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Astronaut Svoboda nakonec do vesmíru nepoletí: Česko na let nemá peníze

Autor: ČTK, inf, mav - 
6. prosince 2023
22:20

Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého záložního kosmonauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun), řekl šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.

 

Podle Kobery se americká společnost obrátila na evropské státy, které mají podobně jako ČR svého astronauta v rezervním týmu Evropské vesmírné agentury (ESA). „V současné době finanční prostředky na to, aby letěl, nemáme,“ řekl Kobera na akci o možných aktivitách na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kterou ve středu pořádalo italské velvyslanectví v Praze. Šéf odboru poukázal na obtížnou ekonomickou situaci v ČR.

Ministerstvo dopravy o nabídce informovalo letos v červnu. Svoboda dnes nechtěl rozhodnutí komentovat. „Je to rozhodnutí na politické úrovni a já se nemůžu vyjadřovat k tomu, jaké mají priority na různých ministerstvech či na vládní úrovni,“ uvedl.

Kobera nevyloučil, že by Česká republika mohla podobnou nabídku dostat od Axiomu či jiných společností i v budoucnosti. Podle něj by se financování mělo řešit prostřednictvím spolupráce se soukromým sektorem. Na misi by tak měly přispět firmy, například ze zbrojního, leteckého průmyslu či ty, které by chtěly na ISS provést nějaké experimenty nebo výzkum.

Záložní astronaut

ESA vybrala loni v listopadu českého stíhacího pilota Svobodu do svého záložního týmu astronautů, který má 11 členů. V hlavním týmu je pět astronautů. ESA vybírala ze zhruba 22.600 uchazečů, z nichž 200 se přihlásilo z České republiky.

Nabídku naopak využije Švédsko: Marcus Wandt, rovněž stíhací pilot a záložní astronaut ESA, by měl odstartovat začátkem příštího roku s misí Axiom 3. Spolu s ním poletí ještě piloti z Itálie a Turecka Walter Villadei a Alper Gezeravci, jimž rovněž misi platí jejich vlády; ti ale nespadají do týmu ESA. Velitelem bude vysloužilý astronaut NASA Michael López-Alegría (USA/Španělsko), který nyní pracuje pro Axiom.

Poletí kosmickou lodí Space Dragon společnosti SpaceX, kterou vynese raketa Falcon 9 - jež bere na orbitu i astronauty pro mise NASA a spolupracujících agentur vč. ESA. Aktuálně je na ISS sedm kosmonautů včetně Dána Andrease Mogensena, jenž tam je na půlroční misi pod hlavičkou ESA.

V případě přijetí nabídky mohl být Svoboda druhým Čechem ve vesmíru. Prvním byl před 45 lety také vojenský pilot Vladimír Remek, který vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarovem posádku kosmické lodi Sojuz 28. Československo se tak koncem 70. let stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí, jejíž občan se podíval do vesmíru. Na oblet vesmíru s japonským miliardářem Maezawou se chystá tanečník Yemi A.D., vývoj obří lodi Starship firmy SpaceX má však zpoždění.

Video  Epicentrum - Vladimír Remek  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

profano ( 7. prosince 2023 05:00 )

Rozumné rozhodnutí.

Lukas Zalud ( 7. prosince 2023 02:53 )

Škoda...

katule ( 7. prosince 2023 01:10 )

Tak na toto nema Cesko prostredky? A jinde plytva?? Kocourkov.

Zobrazit celou diskusi