Ve spořilovském areálu Akademie věd byly ve čtvrtek 30. listopadu vysazeny ovocné stromy, které mají sloužit jako připomínka úspěšného startu meziplanetární sondy Juice, jejímž cílem je zkoumat ledové měsíce planety Jupiter.

Jedná se o první velký projekt programu Cosmic vision Evropské vesmírné agentury. Významně se na něm podílejí i vědci z Akademie věd ČR, konkrétně z Ústavu fyziky atmosféry a Astronomického ústavu.

Sonda by měla k Jupiteru dorazit v roce 2031, což je i rok, kdy nejpozději by stromy měly začít plodit ovoce. Vědci z české Akademie věd se inspirovali u svých francouzských kolegů. Na observatoři v Medonu bylo v minulosti vysázeno několik stromů coby připomínka podobných kosmických projektů.

Stromy byly vysazeny ve 14 hodin a 14 minut. Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR Blesku sdělil, že se jedná o čas, kdy se sonda Juice vydala na svou pouť v dubnu tohoto roku. Sázení stromů se zároveň odehrálo v rámci festivalu Czech Space Week.

Tři měsíce, tři stromy

Cílem sondy Juice je zkoumat tři ze čtyř největších měsíců planety Jupiter, a to měsíc Callisto, Europa a Ganymed. Proto byly vysazeny tři ovocné stromy: višeň, jabloň a slivoň (švestka). Každý strom je věnován jednomu měsíci: jabloň - Callisto, višeň - Europa a slivoň - Ganymed.

Pro výsadbu byly vybrány původní české odrůdy, které jsou uzpůsobené našim klimatickým podmínkám. „Aby byly odolné a trpělivé jako my vědci,“ okomentoval výběr David Píša z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Pavel Suchan zároveň popsal, že mezi prací vědce a růstem ovocného stromu je určitá podobnost. V obou případech se musí čekat řadu let, než práce přinese kýžené ovoce a může se stát, že veškerá tvrdá práce a péče přijde vniveč.

Fotogalerie
21 fotografií