Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pan Bohumil se díky Sanitce přání mohl rozloučit s přítelem Stanislavem: Po letech si dal i točené pivo!

Autor: pma - 
18. prosince 2023
05:00

Velmi silné pouto mezi sebou měli pan Bohumil (89) a jeho přítel Stanislav Procházka. Rozdělila je vážná nemoc a životní cesty, oba si ale slíbili, že se ještě shledají. Když pan Stanislav před časem zemřel, rozhodl se pan Bohumil, že svému slibu musí dostát. Přání naposledy navštívit kamaráda mu splnil projekt Sanitka přání, který si pro seniora připravil i velké překvapení. 

Před více než 55 lety navázal pan Bohumil víc než jen pracovní pouto s generálporučíkem Stanislavem Procházkou (†88). Ten byl od roku 1964 velitelem Západního vojenského okruhu se sídlem v Příbrami a pan Bohumil mu dělal řidiče. Společné cesty vozem je natolik sblížily, že se z mužů stali dobří přátelé. Procházka musel po čtyřech letech svou pozici opustit, protože se v dopise adresovaném velení okupačních vojsk vyjádřil, že nesouhlasí se srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

I když se pracovní cesty obou mužů rozdělily, slíbil pan Bohumil svému příteli, že se za ním jistě zastaví. Plány mu ale zhatila vážná nemoc, a než se za kamarádem dokázal zastavit na návštěvu, generálporučík v roce 2010 zemřel. Pan Bohumil se ale zařekl, že svému slibu musí dostát. 

Díky projektu Sanitka přání se tak před několika dny mohl dostat na hřbitov v Mladé Boleslavi, aby tam pochovanému příteli mohl dát poslední sbohem. Společnost mu tam dělal i syn zesnulého generálporučíka. K velkému překvapení pana Bohumila ho tým zdravotníků vzal i na oběd, ke kterému si pan Bohumil dal točené pivo, které dle jeho slov neměl již několik let. Poté na seniora čekalo ještě jedno překvapení. Navštívil i rodný dům, kde se setkal s vnučkami a prvně uviděl svého pravnoučka. 

„Bylo mi ctí splnit toto přání. Plakali jsme úplně všichni, byl to velmi náročný, ale dojemný den,“ popsala setkání pana Bohumila se zesnulým přítelem zdravotnice Jiřina.

Práce, kterou lidé z projektu Sanitka přání dělají, dojímá i veřejnost. „Pan Bohumil dostál svému slovu a splnil, co slíbil. Kde je vůle, tam je cesta. Díky, Sanitko přání,“ poděkovala na sociální síti Tara. „Mám slzy v očích, protože tohle je nejvíc. Moc děkujeme za vaši práci,“ připojila se Lucie. 

Video  Lukáš (21) se díky Sanitce splněných přání setkal s oblíbenými celebritami  - Sanitka splněných přání
Video se připravuje ...

Články odjinud