Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Alex si myslel, že má chřipku: V nemocnici mu amputovali obě ruce a nohy!

Autor: rc - 
1. prosince 2023
11:23

Alex Lewis (43) neměl vůbec žádné zdravotní problémy, dokud se mu v roce 2013 neudělalo zničehonic špatně. Rodák z anglického Hampshiru si myslel, že je to jen chřipka, ovšem nájednou doma zkolaboval. Alex se nakazil streptokokem A a lékaři mu museli amputovat obě ruce a nohy. I přesto si život užívá naplno. Dokonce zdolal i nejvyšší horu Etiopie a na kajaku obeplul jižní cíp Grónska.

V roce 2013 začal mít Alex zdravotní problémy. Myslel si, že jsou to příznaky běžné chřipky. „V té době jsem vedl hospodu v malé vesnici,“ uvedl Alex s tím, že procházel složitým obdobím života. „Byl jsem alkoholik a neměl jsem žádnou touhu po životě,“ svěřil se britskému deníku Daily Mail. Jednoho rána se probudil a necítil své končetiny. „Nemohl jsem si obléknout džíny. Nemohl jsem si obléknout košili. Nevěděl jsem, co se děje. Moje kůže zfialověla, oči jsem měl úplně skelné. Sotva jsem mohl mluvit,“ řekl Alex s tím, že v té době bydlel v hospodě.

Jeho manželka Lucy a nevlastní otec zavolali záchranku, která ho převezla do nemocnice. Lékaři mu diagnostikovali infekci streptokokem typu A. „Čtyři dny jsem byl na podpoře života. V průběhu té doby se moje šance na přežití zmenšily z asi třiceti procent na jedno procento,“ dodal Alex.

Alex nakonec musel podstoupit náročnou operaci, která trvala 135 hodin. Během zákroku mu amputovali tři končetiny. Přišel i o části nosu a rtů. V roce 2014 si zlomil poslední zbývající končetinu – ruku. Lékaři ji museli amputovat. Alex se ale rozhodl bojovat a užívat si každé chvilky. Otec malého chlapce zkusil seskok padákem, na kajaku obeplul jižní cíp Grónska a o svém příběhu vypráví na školách. Za dobrodružstvím vyrazil i do Afriky. V Etiopii pomáhal při výrobě invalidních vozíků a zdolal tamní nejvyšší horu. „Vylézt na nejvyšší horu bylo skvělé,“ řekl o své neuvěřitelné cestě.

Video  Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6).  - FN Ostrava
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi