Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel horský náčelník Zdeněk Zerzán (†86): Věru Čáslavskou skrýval před tajnou policií!

Autor: VaB - 
27. listopadu 2023
17:02

Zemřel bývalý vůdce horských záchranářů v Jeseníkách Zdeněk Zerzán (†86), který se zasloužil o záchranu nespočetného množství životů. Zažil bombardování Zlína, na horské chatě Vřesová studánka čtrnáct dní ukrýval před tajnou policií Věru Čáslavskou (†74). Dvanáct let byl v komunistické straně, ze které byl poté vyloučen. 

O úmrtí zasloužilého horala a bývalého člena horské služby informovali jeho kolegové na sociálních sítích. „V těle Zdeňka Zerzána bilo srdce horala, dobrodruha – a hlavně správného chlapa. Až do včerejška,“ popisují smutně. Dlouhých dvacet let vedl coby náčelník horskou služebnu v Jeseníkách, během svého období zachránil velké množství lidí.

Kromě toho byl vynikající sportovec, který jako jediný v roce 1980 sjel na lyžích nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. „Svůj charakter prokázal i v roce 1968, když po srpnové okupaci asi čtrnáct dní ukrýval před tajnou policií na horské chatě Vřesová studánka gymnastku Věru Čáslavskou, která se pak přidala k reprezentaci a z Mexika přivezla tři olympijská zlata,“ dodávají členové horské služby.

Zemřel v nedožitých 87 letech. Jako sedmiletý kluk zažil bombardování Zlína, mládí poté strávil v Koutech nad Desnou. Od roku 1958 až do 1970 byl podle horské služby členem komunistické strany. Z té byl ale během normalizačních prověrek vyloučen.

O několik let později, v roce 1987 pod politicky motivovaným nátlakem odešel z místa náčelníka horské služby. Po revoluci si založil leteckou firmu a školu létání, osm let byl místostarostou Šumperka. Kromě toho deset let předsedal Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, které založil.

Video  Pohřeb Věry Čáslavské: Co řekli Šebrle a Sommerová?  - David Malik
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 28. listopadu 2023 00:29 )

Ok! V Mexiku byla oficiálně! Dodnes v Mexiku mají spojení s Českos­loven­skem­...do­brá gymnastka, ale hloupá osoba! V Mexiku by byl jasný trest pro syna, který NEUDRŽÍ RUKU S ZABIJE SVÉHO OTCE!!! Tady byla "kámoška" Havla. Havle, dobře Ti tak...demokraté!!! Na Hradě je kovaný komunista generál z doby Varšavské smlouvy! A jeho blbá politručská svoloč!

delphina ( 27. listopadu 2023 21:25 )

To těžko.Přečtěte si pořádně článek,dřív než po někom plivnete jedovatou slinu.

RASPUTIN ( 27. listopadu 2023 20:58 )

To bylo tenkrát, kdy jí hledali pro možnou spolupráci na zabití jejího manžela jejím synem ?

Zobrazit celou diskusi