Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trápí vás po vínu bolest hlavy? Sáhněte po levnějším, radí vědci

Trápí vás po vínu bolest hlavy? Sáhněte po levnějším, radí vědci.
Trápí vás po vínu bolest hlavy? Sáhněte po levnějším, radí vědci.  (Autor: Pixabay.com)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2023
06:24

Pití červeného vína působí bolesti hlavy některým lidem, kteří mohou jiné alkoholické nápoje pít bez problémů. Řešením pro ně může být kupovat si levnější lahve vína vyrobeného z bobulí, které trávily méně času na slunci, tvrdí emeritní profesor enologie, vědního oboru zabývajícího se vínem, Andrew Waterhouse z Kalifornské univerzity v Davisu. Waterhouse vedl výzkum publikovaný v časopise Nature.

Bolesti hlavy z červeného vína lidé prožívají takřka od doby, kdy se naučili vyrábět alkoholické nápoje z fermentovaného ovoce. Vědci se dlouho pokoušeli přijít s vysvětlením, proč tomu tak je; nejdříve vinili třísloviny, siřičitany a histaminy, píše list The Washington Post (WP). Nyní, po testování asi 12 sloučenin vyskytujících se v červeném víně, přicházejí výzkumníci s novou pravděpodobnou možností – za bolesti může kvercetin, který si víno vytváří ve slupkách bobulí na ochranu před slunečním zářením.

Pro lidi představuje kvercetin významný antioxidant, který může pomoct snížit riziko infarktu nebo některých typů rakoviny, píše WP. „Když se ale v těle smíchá s alkoholem, může působit bolesti hlavy, jelikož narušuje schopnost odbourávat alkohol,“ dodává Waterhouse.

„Není jasné, kolik lidí přesně bolestmi hlavy po červeném vínu trpí, ale jde o poměrně běžný úkaz. Možná třetina mých pacientů zmiňuje, že má takovou zkušenost,“ řekl Morris Levin, profesor neurologie na Kalifornské univerzitě v San Francisku a spoluautor studie.

Levnější víno podle enologa Waterhouse typicky obsahuje méně kvercetinu, jelikož jeho bobule nebyly při zrání vystaveny takovému množství slunečního záření. Utratit méně peněz za víno tak paradoxně může být řešením, jak zmírnit bolest hlavy.

Video  Ulici v portugalské vesnici São Lourenço do Bairro zaplavilo červené víno.  - X (dříve Twitter)
Video se připravuje ...

 

 

Lomikel ( 27. listopadu 2023 08:04 )

to má být reklama na krabičák?
Ten je nejlevnější... 😁

Zobrazit celou diskusi