Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šok pro vegetariány a milovníky sýrů: Bez téhle nechutné přísady by parmezán nevznikl!

Proč je parmezán masný výrobek?
Proč je parmezán masný výrobek?  (Autor: istock.com)
Autor: štt - 
10. prosince 2023
12:51

Pomalu přibývá lidí, kteří z etického důvodu nejí maso. Vegetariáni si na rozdíl od veganů stále mohou pochutnávat i na vejcích či mléčných výrobcích. Jenže pro zpracování některých populárních sýrů je však potřeba zabít zvíře.

Parmezán je speciální dlouho zrající sýr. Originální typ Parmigiano-Reggiano je chráněn potravinářskou značkou a je vyráběn pouze v severní části Itálie, v okolí města Parmy. Existuje však mnoho dalších odvozených druhů, které jsou vyráběny po celém světě.

U mnohých z nich se však ke zpracování mléka používá stejné syřidlo, jehož součástí je speciální enzym zvaný chymosin. Ten se dle serveru Unilad získává ne příliš pěkným způsobem… Pokud si chcete uchovat sladkou nevědomost, přestaňte číst právě teď.

Odvážlivci, kteří se nebojí pravdy, zde je popis celého procesu. Na začátku je třeba zabít tele a vyvrhnout jeho žaludek. Zažívací orgán je následně usušen a poté nasekán. Menší části se používají při zpracování mléka.

Když už jsme u těch nepříjemných zpráv, zde je další. Tento proces je využíván i při výrobě dalších sýrů jako gorgonzola, Pecorino-Romano nebo Vacherin. Pokud jste šetřiví a kupujete si místo originálního parmezánu třeba Grana Padano, vězte, že i zde se vyskytuje enzym chymosin.

Video  Slavní vegetariáni a vegani  - Videohub
Video se připravuje ...

ruru ( 16. prosince 2023 16:06 )

úbohé teliatka

ruru ( 16. prosince 2023 16:06 )

úbohé teliatka

iFender Leuchter ( 10. prosince 2023 19:59 )

Nemam s tim zadny problem. Nesahejte nam na tradicni syry!

Lomikel ( 10. prosince 2023 13:13 )

no a co jako?
Telecí enzym se používal i při výrobě tavených sýrů.
Nevím, zda to ještě dneska platí, nebo tavírna sýrů přešla už na tvrdou chemii.

Zobrazit celou diskusi