Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sníh, bouře a kroupy jako tenisové míčky: Itálii sužuje extrémní počasí

Autor: ČTK - 
29. srpna 2023
17:59

Itálii dál sužuje extrémní počasí, chladné a deštivé dny teď přerušily vlnu veder, s níž se jihoevropská země potýkala až do uplynulého víkendu. Cyklon Poppea přinesl průtrže mračen, vichřice a na pobřeží Sardinie až sedmimetrové vlny. Na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Hasiči v Terstu dnes likvidovali následky pondělních silných dešťů. V provincii Lecce na samém jihu Itálie padaly kroupy o velikosti tenisových míčků, napsala dnes agentura ANSA.

Železniční spojení mezi severní Itálií a Francií po nedělním sesuvu půdy bude nejspíš obnoveno až za několik týdnů. Francouzské stanici BFM TV to sdělilo vedení francouzského železničního přepravce SNCF. Na trať v horách spadly desítky tisíc metrů krychlových zeminy, které bude nejprve potřeba odklidit a zajistit bezpečnost. Pak na trať nastoupí personál SNCF, který začne s opravami poškozených kolejí a signalizačních zařízení, uvedlo vedení podniku. Ještě v pondělí přepravce hovořil o možné obnově spojení ve čtvrtek, teď mluví o opravách v řádu týdnů.

Dopravní dostupnost severu Itálie se navíc příští týden ještě zhorší po plánovaném uzavření tunelu pod nejvyšší evropskou horou Mont Blanc. Tunel, kterým loni projelo 1,7 milionu vozidel, bude kvůli údržbě uzavřen od 4. září do 18. prosince, připomíná agentura Reuters.

Italskou provincii Lecce v noci na dnešek zasáhla silná průtrž mračen. Kroupy o velikosti tenisových míčků rozbíjely čelní skla, světlomety a karoserie zaparkovaných aut. Poškozeny byly také stříšky barů a restaurací a venkovní plastové vybavení podniků.

Na ledovec Marmolada v Dolomitech přinesl Poppea sníh. Na horské chatě Punta Penia v nadmořské výšce 3334 metrů naměřili teploty pod nulou a deset až 15 centimetrů sněhu, píše ANSA.

Špatné počasí přidělává práci hasičům, v Římě měli na 80 zásahů. Dva lidé skončili v nemocnici po dopravních nehodách, které způsobily padající stromy. V Terstu v pondělí hasiči dokončili asi 60 zásahů, na dnešek jim zbylo vyřídit dalších asi 100 požadavků. Kvůli silnému větru a rozbouřenému moři byla pozastavena námořní spojení s ostrovy Ischia a Procida poblíž Neapole. Hladina řeky Pád se za posledních 24 hodin zvedla o více než dva metry, stoupá také hladina jezer Como nebo Garda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi