Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neuvěřitelné záběry: Nový ostrov vznikl v přímém přenosu

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
10:09

Nedaleko japonského ostrova Iwodžima vznikl při nedávné erupci podmořské sopky nový ostrůvek, který by se v případě pokračování vulkanické aktivity mohl zvětšovat. Podle listu The Japan Times to oznámili japonští vědci.

Ostrůvek se nachází asi 1200 kilometrů jižně od japonské metropole Tokia a je součástí Boninských ostrovů, známých také jako souostroví Ogasawara.

Vulkanolog Secuja Nakada z Tokijské univerzity uvedl, že ostrůvek tvoří ztuhlá láva, která se po nějaký čas vršila pod mořskou hladinou a po výbuchu sopky z 30. října se prodrala na povrch.

„Ostrůvek snadno podléhá erozi. Dokud ale bude vulkanická aktivita pokračovat, je šance na jeho zachování vysoká, protože proud lávy bude pomáhat jeho obnovování,“ uvedl Nakada. Pokračování erupce je ale podle něj nejisté.

Nakada řekl, že vznik nového ostrůvku připomíná proces, při němž se v roce 2013 zformoval v této oblasti jiný nový ostrov, který nakonec splynul s ostrovem Nišinošima. „Je možné, že nový ostrůvek by se mohl spojit s ostrovem Iwodžima, bude-li erupce pokračovat,“ prohlásil Nakada.

Japonsko, které je zemí častých zemětřesení a sopečné činnosti, je proslulé množstvím ostrovů, podle agentury AFP jich čítá přes 6850. Nejznámějším z Boninských ostrovů je zřejmě ostrov Iwodžima, o který Američané za druhé světové války svedli s Japonci urputnou bitvu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi