Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sopka v dovolenkovém ráji začala chrlit lávu: Úřady evakuovaly 13 tisíc lidí na Filipínách

Autor: ČTK - 
12. června 2023
07:52

Zhruba 13 000 lidí bylo evakuováno na severovýchodě Filipín z okolí sopky Mayon, která chrlí lávu. Oblast nebezpečí představuje okruh šesti kilometrů kolem vulkánu, který je nejslavnější filipínskou sopkou. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Mayon, která se tyčí do výšky 2462 metrů, je magnetem pro turisty díky svému téměř dokonale kuželovitému tvaru. Lávu začala sopka chrlit minulý týden, ale evakuace byly spuštěny až o víkendu, kdy sopečná aktivita zesílila. Pokud bude aktivita sopky dále stoupat, bude nutné evakuovat další obyvatele z okolí, varoval hlavní filipínský vulkanolog Teresito Bacolcol.

„Hrozí riziko rychle postupujícího proudu sopečných plynů a kamení z kráteru,“ řekl Bacolcol místním médiím. „Těmto proudům by bylo těžké utéct,“ dodal.

Mayon patří k nejneklidnějším sopkám z 24 aktivních vulkánů země, v posledních čtyřech stoletích vybuchla více než padesátkrát. Nejničivější erupce nastala v únoru 1841, kdy proudy lávy pohřbily nedaleké město a zabily 1200 lidí, napsala agentura Reuters.

Video  Časosběrné video, jak řádí sopka Popocatépetl  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi