Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřel válečný veterán Jan Prokesz (†96): Utekl z wehrmachtu a přidal se do československé armády

Autor: jel - 
30. října 2023
09:15

Jan Prokesz žil v Oldřichovicích u Třince. Už v sedmnácti letech byl odveden do německé armády, odkud ale společně s několika dalšími vojáky utekl. Později se přidal k československé armádě. Válečný veterán zemřel v pondělí 23. října ve věku nedožitých sedmadevadesáti let.

Pana Prokesze, stejně jako mnoho jiných lidí z Těšínska a Třinecka, odvedli v roce 1943 do německé armády, kde byl nasazen k pomocným oddílům. Dlouho tam ale nebyl. Po několika měsících využil nastalého chaosu a společně s dalšími vojáky dezertoval. 

„Já jsem v té německé armádě dlouho nepobyl. Koncem září jsme utekli. Využili jsme nastalého zmatku, tam byl velký chaos, Němci se vraceli z Francie zpět do Německa, ani to nestačili počítat. To bylo ještě před invazí, v roce 1943,“ popsal události před časem veterán pro web Portál národa.

V roce 1944 vstoupil do československé armády. Bojoval u Dunkerque. Za války se pamětník nesetkal s žádnými připomínkami k tomu, že sloužil v německé armádě. Ze spolubojovníků mu to ve válečných časech nikdo nevyčetl, teprve po válce si prý vyslechl různé poznámky.

„Válka je hrozná věc, nikomu bych to nepřál, radši bych byl o suchém chlebu, než abych to zažil znovu. Kolik lidí bylo zlikvidovaných v koncentračních táborech. Z mých učitelů dva byli v koncentráku, jen tak pro nic,“ řekl pan Prokesz.

O smrti válečného veterána informovala Československá obec legionářská, která dodala, že Jan Prokesz byl posledním válečným veteránem ze západní fronty druhé světové války z řad Jednoty Československé obce legionářské ve Frýdku-Místku. 

Video  Tragický osud odbojáře Karla Kněze. Aby uchránil své blízké, spáchal sebevraždu.  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi