Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslanecká VIP chata v Harrachově: Žádný luxus, ale za hubičku! Noc s plnou penzí pro poslance za 718 Kč

Autor: David Polák - 
30. října 2023
05:00

Horská chata jen pro vyvolené! To splňuje objekt patřící Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v Harrachově. Rekreovat se sem jezdí naši »mocní«. Deník Blesk měl unikátní možnost poprvé nahlédnout dovnitř. Jakého luxusu si poslanci užívají a na kolik vyjde nocleh?

Komplex s unikátní historickou dřevěnou chatou a zahradou, která má rozlohu přes 28 tisíc metrů čtverečních, se nachází v Krkonoších.

„Slouží zejména pro zázemí výjezdních pracovních jednání orgánů Poslanecké sněmovny a pracovních týmů Kanceláře Poslanecké sněmovny,“ řekl Blesku kancléř dolní komory Martin Plíšek (48) s tím, že jen za minulý rok se tu konalo na 48 takových výjezdních zasedání či pracovních porad. To ale není jediný účel objektu.

Osmnáct pokojů

Politici a zaměstnanci Parlamentu totiž mají možnost sem jezdit na dovolenou. „V případě volné kapacity je zde možné uskutečnit pobyty poslanců a senátorů, zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny a Kanceláře Senátu a zaměstnanců jiných veřejných institucí,“ vysvětluje Plíšek.

Více sem podle něho jezdí zaměstnanci než zákonodárci, a to v poměru 80 ku 20 procentům. O jejich pohodlí se stará osm pracovníků a k dispozici je 18 pokojů s 36 lůžky, někde je možnost i přistýlky.

Za hubičku

Podle kancléře to ale není žádný pětihvězdičkový hotel, jak si veřejnost může myslet. I proto otevřel brány. „Chceme oddémonizovat některé představy o tomto zařízení. Žádné zlato ani mramor zde neuvidíte,“ prohlásil Plíšek.

A opravdu žádný luxus chata nenabízí. Všude je nábytek z přelomu tisíciletí a dřevěné obložení připomínající normalizační roky. Jediným luxusem je tak cena.

„Pro poslance vyjde noc s plnou penzí na 718 korun, pro cizí osobu je to 1062 korun s plnou penzí,“ prozradil Plíšek. Politika tak vyjde dvoutýdenní dovča na 10 052 Kč.

Děti z Jedličkova ústavu

Dřevěná chata byla postavena v roce 1925 pro významného lékaře a profesora Rudolfa Jedličku (1869 – 1926). Ten v roce 1913 založil první český ústav pro postižené děti a ten také dodnes nese jeho jméno – Jedličkův ústav. Za druhé světové války objekt v Krkonoších zkonfiskovali nacisté. Po druhé světové válce připadl státu, neboť manželé Jedličkovi zůstali bezdětní. V roce 1956 objekt už v havarijním stavu získala do užívání tehdejší kancelář komunistického Národního shromáždění pro kolektivní rekreace zaměstnanců. Po rozdělení Československa v roce 1993 připadl objekt Poslanecké sněmovně a nadále slouží svému účelu, jako v dobách komunismu.

Druhý objekt na Vysočině

Po Harrachově má Sněmovna v Česku ještě jedno rekreační zařízení, a to v Lipnici nad Sázavou. Objekt v současné době ale nevyužívají politici. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (39, TOP 09) tam nechala ubytovat čtyři desítky válečných uprchlíků z Ukrajiny. Hlavně ženy s malými dětmi. Azyl tito lidé našli také loni v harrachovském zařízení. Kromě noclehu je součástí areálu na Vysočině například krytý bazén, tenisový kurt nebo terasa pro grilování.

pragver ( 30. října 2023 12:04 )

Proč vůbec PS musí mít takové rekreační zařízení ? Prodat a poslanci ať jezdějí jako my všichni ostatní do hotelů !

gabreta ( 30. října 2023 11:02 )

To je dobře, že to mají tak levný. Vždyť, jak říkají, dřou do úmoru a ještě si snížili platy!!

faaanda ( 30. října 2023 10:06 )

Proč jste vyfotili jen stylovou starou budovu a vynechali spojovací chodbu a novou přístavbu? V objektu jsem několikrát byla, takže moc dobře vím, jak to tam vypadá. Je to slušný standard, luxus představuje pouze bezproblémové parkování u objektu. Zařízení v Lipnici je mnohem větší, modernější, lépe vybavené. Ovšem okolí je pouze na běžky a paní Pekarová dává přednost sjezdovkám.

umlacak ( 30. října 2023 08:26 )

Tak jim to nezáviďme. Pracují za minimální plat. Svého času tam byli ubytováni i UA, ale protože se Markét zachtělo lyžovačky, museli chatu opustit.

blue_Moon ( 30. října 2023 08:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa