Šlo o mimořádný historický počin. „Od železné klece pro blázny přes špitální a vězeňské kobky se duševně nemocným poprvé dostalo humánní a lékařské péče ve specializovaném ústavu. Tehdy moderní zařízení se stalo vzorem pro budování ústavů v celém Rakousku-Uhersku,“ vzpomněl někdejší ředitel léčebny Marek Radimský.

Už týden po otevření bylo převezeno do ústavu 114 mužů a 94 žen. V době největšího rozmachu se zde v pavilonech léčilo až 1 300 pacientů. Nyní ústav disponuje zhruba 800 lůžky.

Prvním šéfem Moravského zemského ústavu pro choromyslné, se stal zakladatel moderní ústavní psychiatrické léčby Josef Ignác Čermák (†47).

Vlídné zacházení

Všem zaměstnancům stanovil pracovní náplň. „Denně chodil na vizitu. Sám určoval diagnostické závěry, terapii, léčebný režim, ordinoval třeba i léčbu prací,“ popsala historička Lucia Kubová.

Zacházení s nemocnými v Brně vůbec poprvé v historii vycházelo z principů humanity. Lékaři a ošetřovatelé se k choromyslným chovali vlídně, byly zakázány tresty i familierní chování, tykání či vyhrožování. Z těchto - tehdy nadčasových zásad - se ostatně podle současných lékařů v psychiatrii vychází dodnes.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Pro hlídače přísná pravidla

Ošetřovatelé, tehdy nazývaní hlídači, měli přísný režim. Nesměli se věnovat jinému zaměstnání, nesměli chovat zvířata, a jako předpoklad požadoval ředitel Čermák výuční list k ovládání řemesla, které by mohli uplatňovat při zaměstnávání nemocných. Pro každou funkci od zedníků, přes topiče, uklízečky, po pečovatelky a lékaře stanovil přísná pravidla chování, která museli dodržovat.

Velmi brzy po otevření se přišlo na to, že kapacita je nedostačující. „Mezi lidmi přibývalo psychických nemocí i alkoholiků. První léta se v nemocnici svítilo svíčkami. Zaměstnanci pak hrávali s některými pacienty v divadelním sále ochotnické divadlo,“ popsal rané poměry v léčebně černovický kronikář Petr Kopečný.

Rozsáhlý park

Ústav se stavěl za městem, na volné ploše. To umožnilo vybudovat rozsáhlý komplex budov s 336 lůžky. Vstupní strana areálu měří čtvrt kilometru a průčelí hlavní budovy je dlouhé 120 m. Rozloha léčebny je 19 hektarů. „Park u léčebny je druhým největším brněnským parkem v anglickém stylu,“ řekl Kopečný.

Areálu dominuje socha císaře Josefa II. od Antonína Břenka. Vznikla v roce 1892. Původně stála na Lažanského (dnes Moravském) náměstí v centru Brna. Po vzniku Československa v roce 1918 skončil opřený o zeď Ústředního hřbitova. Nakonec našel místo v blázinci.

VIDEO: Kdo je psycholog a kdo je psychiatr?