Potřebujete: 175 g másla, 1 citron, 120 g mandlové mouky, 200 g cukru moučka, 30 g kukuřičného škrobu, 1 vejce M, 5 g skořice, 5 g muškátového oříšku, 265 g hladké mouky na křehké pečivo, rybízový džem na náplň.

Postup: Do mísy dáme postupně mouku, studené máslo, přidáme cukr moučku, mleté mandle, kukuřičný škrob, koření a kúru z citrónu. Uděláme drobenku. Máslo musí být krásně rozemnuto v sypkých ingrediencích. Přidáme vejce a krátce a rychle zamícháme. Dáme do lednice odpočinout na deset minut, aby se těsto krásně zpevnilo a při rozvalování se nám nelepilo.

Těsto rozdělíme. Dvě třetiny dáme do formy, třetina zůstane na ozdobu. Na pomoučené ploše vyválíme kruh větší, než je naše forma. Formu vytřeme máslem. Plát těsta vložíme do formy, vmáčkneme a zarovnáme okraje. Do těsta na dně párkrát bodneme nožíkem nebo vidličkou, aby mohla odcházet pára. Těsto potřeme rybízovým džemem.

Zbytek těsta vyválíme a rozkrájíme na pásky široké 1,5 až 2 cm. Pásky pokládáme na koláč křížem, až vytvoříme mřížku. Začistíme kraje, aby se v troubě nepřipalovaly, a pečeme v předehřáté troubě na horkovzduch na 175 stupňů asi 25 až 30 minut dozlatova.

 

Video
Video se připravuje ...

Josef Maršálek o StarDance: Nejdřív ho museli opít! Kateřina Štichová

Fotogalerie
7 fotografií