Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat:

Na těsto: 4 vajíčka, 4 lžíce třtinového cukru, 6 lžic hladké mouky, 3 lžíce řepkového oleje, 25 g kakaa, špetku soli, 2 silná espressa.

Na náplň: 300 g 60% hořké čokolády, 500 g smetany ke šlehání + ovoce na ozdobu.

Postup: Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 C° a formu o průměru okolo 26 cm lehce vymažeme olejem. Celá vajíčka společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce si smícháme kakao, mouku a sůl.

Tuto sypkou směs opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.

Takto připravené těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20-25 minut. Korpus by měl být po upečení krásně měkký a zcela zarovnaný. Ihned po upečení ho mašlovačkou potřeme dvěma silnými espressy, korpus tak nasákne vlhkost a bude krásné vláčný. Necháme vychladnout, poté vyndáme z formy a necháme dojít do pokojové teploty.

Mezi tím, co korpus chladne, rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zcela vychladnout. Je opravdu důležité, nechat čokoládu kompletně vychladnout, jinak poté udělá ve smetaně hrudky.

Když je čokoláda naprosto vychladlá, vyšleháme studenou smetanu do husté šlehačky. Tu poté opatrně po částech stěrkou zapracujeme do rozpuštěné čokolády tak, abychom neporušili její nadýchanou strukturu. Vždy zapracováváme smetanu do čokolády, ne naopak. Přidáváme ji po částech, aby nedošlo k prudkému ochlazení. Začneme s jednou lžíci a pokračujeme, dokud nepřidáme veškerou šlehačku, měla by nám vzniknout hustá čokoládová pěna.

Našlehaným pěnovým krémem ozdobíme studený korpus, zarovnáme dorovna. Vložíme do lednice na hodinu vychladit, na závěr můžeme posypat kakaem a přidat ovoce.