Potřebujete: Na kynuté těsto: 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g hrubě sekaných škvarků, 100 g sádla, 230 g tmavého piva, 20 g droždí, 1 vejce M, 10 g soli, kmín, majoránku.

Na náplň: 2 menší cibule, 300 g kysaného zelí, 1 bramboru, 50 g vody, sůl, pepř, majoránku, 25 g sádla, 100 moravského uzeného.

Postup: Odvážíme celozrnnou mouku. „Má mnoho vlákniny a je plná minerálu, takže vřele doporučuji. Ale při pečení kombinujeme mouky půl na půl, jen z celozrnné mouky by těsto bylo hodně hutné,“ radí Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu.

Přidáme droždí a ostatní suroviny kromě škvarků a sádla, ty si necháme na konec. „Ideálně by všechny suroviny měly mít pokojovou teplotu, aby těsto hezky kynulo,“ doporučuje dále známý cukrář.

Těsto krátce, asi půl minuty mícháme v robotu, teprve poté přidáme sádlo a škvarky. Dále hněteme dobrých 10 minut, těsto se nesmí lepit na hák ani na mísu. Necháme přikryté nakynout do dvojnásobného objemu.

Rozpustíme sádlo, na něj dáme nadrobno nakrájenou cibuli, dusíme do zesklovatění. Nakrájíme uzené maso, dal by se použít i špek, nebo škvarky. Lehce osolíme a mícháme. Přidáme zelí, majoránku, pepř, vodu a dusíme doměkka deset minut.

Najemno nastrouháme syrovou bramboru, kterou přidáme do směsi na pánvi. Krátce povaříme, brambora směs zahustí. Náplň necháme vychladnout.

Nakynuté těsto přeneseme na pomoučenou plochu a vyválíme. Uděláme obdélník o velikosti plechu, tedy o rozměrech asi 30 x 40 cm.

Těsto by mělo být všude stejně vysoké. Rozetřeme na obdélník náplň, dole si necháme dvoucentimetrový pásek. Abychom měli u šneků hodně záhybů, rolujeme tak, že těsto vždy natáhneme od sebe a přiklopíme. Vše několikrát opakujeme, dokud nevznikne roláda.

Nakrájíme na 12 kousků, potřeme je černým pivem a posypeme mořskou solí. Necháme ještě krátce 10 až 15 minut dokynout a pečeme na horkovzduch na 200 stupňů asi 15 až 18 minut dozlatova.

 

Video
Video se připravuje ...

V Křimicích šlapou, jako jediní v Evropě, vyhlášené zelí do modřínových kádí. Zbyněk Schnapka

Fotogalerie
10 fotografií