Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Projekt za miliardy vyvolává kontroverze: Replika středověkého hradu roste v chráněné oblasti!

2. října 2023
17:26

Hrad ve Stobnici, jedna z nejkontroverznějších staveb v Polsku se blíží k dostavění. Obrovský objekt připomíná středověký hrad. Residence ve Stobnici měla být nejprve hotelem, později se investor rozhodl pro stavbu bytového domu. Bude mimo jiné zahrnovat 100 apartmánů, bazén, tělocvičnu a divadelní sál, v hodnotě milionů eur. Má to ale háček...

Od roku 2018 se na uměle vyvýšeném ostrově v chráněné oblasti na rybnících u obce Stobnica staví napodobenina středověkého hradu. Stavba, která měří přibližně 150 metrů na délku a 100 metrů na šířku a jejíž věž dosahuje podle různých zdrojů 50 metrů, bude po svém dokončení jednou z největších svého druhu v zemi. Podle dostupných informací je dokončení stavby plánováno na rok 2025, informoval server Business Insider Polska

Hrad vyvolává značné kontroverze. Stavba se totiž tyčí přímo na území chráněných oblastí spadajících pod projekt Natura 2000, který si klade za cíl chránit vzácné biotopy. 

Ačkoli bizarní stavba dostala již v roce 2015 stavební povolení, po soudních tahanicích bylo toto povolení ze strany úřadů zrušeno. Ovšem ne na dlouho. Správní soud ve Varšavě rozhodnutí zrušil a hrad tak opět roste s příslušnými povoleními. 

Přestože práce na hradu trvají několik let, budova by mohla být uvedena do provozu v roce 2025. Podle konzervativních odhadů se náklady pohybují v přepočtu okolo dvou miliard korun.

Dosud nebylo možné se ke stavbě ani přiblížit a k dispozici byly pouze fotografie z dronu. Nyní se vše změnilo - kolem hradu vznikla Lesní naučná stezka, uvedl deník Glos Wielkopolski. Památkou, která na lesní naučné stezce vzbuzuje u pěších turistů největší zájem, je právě kontroverzní hrad.

diskutujici ( 3. října 2023 04:59 )

100x lepší, než nějaká chobotnice.

bizon_pepa ( 2. října 2023 21:11 )

To ale nemusí být špatné bydlení.

Zobrazit celou diskusi