Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavnou kosatku po 53 letech v zajetí chtěli pustit zpět do oceánu: Náhle však zemřela

Autor: fik - 
21. srpna 2023
21:02

Lolita, též přezdívaná jako Toki, byla téměř šedesátiletá kosatka žijící od roku 1970 v akváriu Miami Seaquarium na Floridě. Byla druhá nejstarší kosatka držena v zajetí. Organizace hájící zájmy zvířat se zasadily o její propuštění zpět do oceánu a spolu s akváriem začaly plány na přemístění realizovat. Než se však tento sen stihl uskutečnit, Toki zemřela na selhání ledvin.

Hvězda kosatek Lolita, veřejnosti též známá jako Toki, žila od roku 1970 v zajetí. Byla připravována na navrácení zpět do jejích rodných vod, avšak tam už se nikdy nepodívá. Přestože se jí dostalo nejlepší možné lékařské pomoci, krátce před plánovaným vypuštěním v zajetí zemřela na selhání ledvin.

Toki byla násilně odchycena v jejích rodných vodách u severozápadního Pacifiku. Od té doby žila v akváriu Miami Seaquarium na slunné Floridě ve vodní nádrži velké 25 krát 11 metrů. Stala se jednou ze dvou nejstarších kosatek žijících v zajetí. 

Video  Slavnou kosatku se po 53 letech v zajetí chystali vypustit zpět do oceánu: Náhle však zemřela  - Instagram
Video se připravuje ...

Aktivisté bojující za dobré životní podmínky zvířat, několik neziskových organizací a lidé z indiánského kmene, který sídlí poblíž vod, kde byla kosatka zajata, bojovali o její vypuštění zpět do oceánu. „Je pro nás rodinou a proto se o ni musíme starat jako o vlastní,“ uvedla tehdy v prohlášení jedna z organizací. 

Výše zmiňované skupiny spolupracovaly se zaměstnanci akvária, kde byla Toki držena, na přípravě kosatky k transportu a následném vypuštění zpět do oceánu. Odborníci prozkoumali vody u státu Washington, včetně vod, kde stále plavou členové Lolitiny rodiny. Odborníci podle CNN předpokládají, že její pětadevadesátiletá matka je stále naživu. 

Veterinární specialisté neziskovek pravidelně hodnotili stav populárního kytovce. Zpráva, kterou podali 31. července, uváděla, že je Lolita v relativně stabilním stavu se stálou energií a chutí k jídlu, ale zažívá záchvaty břišního nepohodlí, o 15 dní později Toki byla údajně velmi stabilní. 

V pátek 18. srpna zaměstnanci Miami Seaquarium na sociálních sítích sdíleli příspěvek, ve kterém fanoušky informují o smrti kosatky. „V posledních dvou dnech začala Toki vykazovat vážné známky nepohodlí, které lékařský tým začal okamžitě léčit, ale i přes dostání nejlepší péče v pátek odpoledne zemřela na selhání ledvin. Byla inspirací pro všechny, kteří měli to štěstí slyšet její příběh,“ napsali. 

Místní obyvatelé i generace aktivistů z celého světa jsou z této tragické události hluboce zarmouceni. Nyní zbývá pouze 75 kosatek žijících na jihu a od roku 2005 jsou vedeny jako ohrožený druh.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi