Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další domovy hrůzy v Rumunsku: Vážně popálená postižená dívka i bití ženy v ústavu bez licence?!

Autor: mav - 
21. srpna 2023
05:10

Po případech týrání klientů v několika pečovatelských domech si rumunské úřady posvítily na další ústavy. A odhalily další vážná pochybení v péči o seniory a klienty s různými postiženími. Jeden domov například fungoval bez licence, v jiném utrpěla vážné popáleniny mladá žena s mentálním postižením.

Nadace v Baia Mare se prezentovala jako domov pro týrané ženy a dívky. Ukázalo se však, že nemá žádnou licenci ani akreditaci. „Na základě informací objevujících se na internetu o existenci nadace poskytující služby pro týrané dívky a ženy zahájila společná kontrolní komise zřízená na úrovni okresu Maramureș prověřovací akci týkající se této nadace,“ uvedla na webu televize Antena 3 CNN s tím, že ústav provozoval italský občan.

„Zástupci kontrolních institucí na místě zjistili, že tato nadace nemá licenci a akreditaci ministerstva práce, jak vyžaduje zákon, a nařídili uzavření činnosti do doby, než bude legálně zřízena,“ uvedl Dan Buca, mluvčí prefektury (okresu) Maramureș.

Čtyři ženy úřady po razii přemístily jinam. Upozornění přišlo od jedné z nich, stěžovala si, že tam byla bita.

V jiném ústavu zase přišla mladá klientka k vážným popáleninám na obličeji, krku a zádech, upozornila nevládní Asociace pro bezpečnost a mediaci ve městech (ASUM). „Důrazně odsuzuji jakoukoli formu zanedbávání, zneužívání nebo násilí na dětech v ústavních zařízeních,“ napsala na Facebook minulou neděli ministryně pro rodinu Natalia Intoteroová.

„Není to snadná práce, ale pokud se zaměstnanci rozhodli pracovat v takové oblasti, musí být velmi trpěliví. Mladí lidé se zdravotními problémy v ústavech potřebují 24hodinový dohled, nelze je zanedbávat,“ řekla ministryně v televizi Antena 3 CNN po návštěvě v nemocnici. Nesdělila, jak dívka k popáleninám přišla; je podle ní duševně na úrovni pěti- či šestiletého dítěte.

Intoteroová je ve funkci teprve pár týdnů, její předchůdkyně totiž podala demisi kvůli vážnějším případům v pečovatelských domovech, odhalených začátkem léta. V několika ústavech personál ubytovával bezmocné klienty do nevyhovujících sklepních prostor a tajil je před inspekcemi.

Také se objevily případy nucené práce klientů s postižením, které personál nutil i výprasky a odepíráním jídla. Obviněny a obžalovány už byly desítky lidí.

krapotkin ( 21. srpna 2023 08:34 )

Jako kdyby to v Česku neexistovalo.

Zobrazit celou diskusi