Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel na dovolené koupil suvenýr v oficiálním obchodě: V Praze skončil v rukách celníků!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: štt - 
20. srpna 2023
13:13

Z dovolené, kde jsme si krásně odpočinuli, si mnozí rádi přivezeme nějaký ten suvenýr. Jednak, aby nám během všedních dnů připomněl příjemně strávený čas, a jednak se často jedná o zboží, které na tuzemském trhu není z mnoha důvodů k dostání. Jedním z nich může být i to, že je jeho prodej na našem území zakázán. Právě to byl i případ Pavla, který kvůli přívešku skončil v rukou celníků. Jaké suvenýry si lze přivézt? Jakým se naopak vyvarovat?

Unikátně si chtěl před svými přáteli připadat i jeden z našich spoluobčanů, když si z daleké Namibie přivezl netradiční přívěsek. Ten byl natolik ojedinělý, že porušoval některé předpisy a celníci mu jej po přistání na letišti zabavili. Navíc musel zaplatit tučnou pokutu.

Deníku informoval o případu českého turisty Pavla (jedná se o změněné jméno), který si ze své cesty po Namibii přivezl přívěšek a drobné dárky pro kamaráda. Oblíbeným turistickým cílem v této jihoafrické zemi je Skeleton Coast neboli Pobřeží koster, kde žijí početné kolonie lachtanů. Místní z jejich kostí vyrábí suvenýry, které si lze za pár korun koupit.

Aniž by cestovatel tušil, že se při vstupu do České republiky dopouští přestupku, hrdě přistál s náhrdelníkem na krku. Celníci jej zastavili a drahocenný suvenýr mu na místě zabavili. V následném správním řízení musel navíc uhradit pokutu pět tisíc korun.

Asociace cestovních kanceláří v červnu vydala tiskovou zprávu, ve které uvedla příklady zakázaného zboží. „Na co by si turisté však měli dát pozor, tak jsou však i výrobky z některých rostlin a živočichů, například ze slonoviny, želvoviny, ale také kožešiny a z nich vyrobené suvenýry. Problematické tak mohou být kabáty, kabelky a tašky z krokodýlí kůže, výrobky z peří vzácného ptactva, séra a masti živočišného původu a léky, či části ze zvířat, ale také šupiny a kosti, či šperky z nich vyrobené,“ upozornil Jan Papež, místopředseda pro vnější vztahy ACK ČR, ve zmíněné zprávě.

Za různý typ a množství zboží je udělována i různá pokuta. Česká inspekce životního prostředí uložila za poslední rok pokuty v rozmezí od 100 do 15 000 korun. „Největší byla za dovoz přípravků tradiční asijské medicíny,“ sdělila Miriam Loužecká, zástupkyně tiskového mluvčího za Českou inspekci životního prostředí. Zákon umožňuje uložit pokutu i fyzickým osobám až do výše 1,5 milionu korun, v závažných případech je případ řešen dle trestního zákona, tedy může skončit i odnětím svobody.

Nenechte se zmást certifikátem o vývozu, který obchodníci ke zboží nabízejí. „Jeho pravost však může být diskutabilní,“ upozornil Novotný.

Video  Dunajská cyklostezka je jako stvořená pro sportovce, milovníky historie i rodiny s dětmi.  - Adam Jaroš
Video se připravuje ...

 

Jituska 1 ( 22. srpna 2023 07:28 )

Pavel Samiec ( 20. srpna 2023 20:55 )

"Jakých" nebo "kterých" se vyvarovat. To je úroveň...

Wells ( 20. srpna 2023 20:06 )

Tak a má po vytahování.

krapotkin ( 20. srpna 2023 19:58 )

Holt na český tůristi muší bejt přísnost. Stačí se podíva na Nova Action na Strýžce hranic, kd ezaberou turistům i banány (které k nám dovezla americká firma), které jsou pro Austrálii a USA strašným nebezpečím - asi proto, že má někdo po nich průjem.

Zobrazit celou diskusi