Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chlapce (†7) vyfotili, jak si hraje v hromadě hašeného vápna: Po pár minutách se udusil!

Chlapec (†7) se udusil po skotačení ve vápencovém prachu.
Chlapec (†7) se udusil po skotačení ve vápencovém prachu.  (Autor: Facebook)
Autor: štt - 
15. srpna 2023
14:58

Chlapec (†7) skotačil v hromadě vápencového prachu. Dítě, ani rodiče nevěděli, že se jedná o vysoce toxickou látku. Předtím, než se začalo dusit, nechalo se vyfotit se zvednutými palci. Po cestě do nemocnice zemřelo.

Sedmiletý Arthur Emanuel Bitencourt našel nedaleko svého domova nezvyklou kopu stavebního materiálu. Když zjistil, že šedivá látka je o mnoho jemnější a měkčí než běžný písek, rozhodl se do ní skočit. Celý zaprášený se v ní ještě nechal vyfotit. Pár minut na to u něj došlo k silnému otoku plic.

Dle dostupných informací by se mělo jednat o hašené vápno. Materiál se často používá ve stavebnictví k výrobě cementu či betonu. Vápno samotné obsahuje drobné částice oxidu křemičitého, které mohou způsobit otok plic. Proto dělníci, kteří s ním pracují, musejí dbát na ochranu dýchacích, aby se vyvarovali dlouhodobému onemocnění zvanému silikóza.

K tragédii došlo 3. srpna ve městě Ipiranga na jihu Brazílie. Lékaři, kteří již chlapci nedokázali pomoct, za příčinu náhlého úmrtí označili vdechnutí prachu. Rodina si nebezpečnosti materiálu pro lidské zdraví nebyla vědoma, uvedl server Jornal Razão.

O den později byl Arthur uložen k poslednímu odpočinku. Jeho strýc později zveřejnil zmíněnou fotografii se slovy: „Děkujeme, Bože, že jsi nám do života poslal Arthura, který tu s námi pobýval sedm let, jeden měsíc a deset dní“.

Video  Tragická smrt jeskyňářů. Jejich těla našli až po čtyřech dnech  - Videohub
Video se připravuje ...

karelka ( 21. srpna 2023 13:10 )

I dříve byl vápenný pytlovaný hydrát a kusové vápno se moc nekupovalo, protože se používalo mleté vápno na hašení...Pamatuji, když jsem před 50 roky stavěl, tak jsem do sudu s vodou rychle vysypal pytel a začlo čóro

Jan Jurníček ( 17. srpna 2023 20:25 )

Vápenný hydrát lze koupit i práškový. To není, jak za našich mladých let, kdy se koupilo kusové pálené vápno a v jámě se vyhasilo.
Jak dlouho jste nic nestavěl ani nespravoval na stavbě, pane trintine?

lowel ( 16. srpna 2023 10:26 )

A ted ta predstava , kdyby bylo nehasene, ta fotka by vypadala uplne jinak. Desive je to samo o sobe, ti rodice co to fotili a dovolili diteti si hrat ve stavebnim materialu jsou, pardon, idioti. Chudak malej

sidneyfoster ( 16. srpna 2023 05:21 )

Drahá hromada. Hašené vápno pytlované 30 kg - 350 Kč.

skaara ( 15. srpna 2023 15:58 )

Hydroxid vápenatý, tradičně nazývaný hašené vápno, vápenný hydrát nebo jen vápno, je anorganická sloučenina s chemickým vzorcem Ca(OH)2. Je to bezbarvá krystalická látka nebo bílý prášek. Vyrábí se z oxidu vápenatého (nazývaného pálené vápno) směšováním s vodou – tento exotermický proces se nazývá hašení vápna:

CaO + H2O → Ca(OH)2

Zobrazit celou diskusi