Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šokující účet z chorvatské restaurace: Turistka na Hvaru zaplatila za večeři skoro 10 tisíc!

Autor: jel, BKL - 
9. srpna 2023
13:05

Newyorská blogerka a cestovatelka, která je na sociálních sítích známá jako Teona Mango, si s přítelem vyrazila na dovolenou do Chorvatska. Na tiktoku žena zveřejnila šokující účet z restaurace na Hvaru, kde za večeři zaplatili v přepočtu téměř deset tisíc korun. Příspěvek se stal virální a všimla si ho i chorvatská média. Někteří lidé v komentářích ale restauraci hájí.

Teona zveřejnila na sociální síti fotografii nádherně vypadající večeře. V restauraci si s přítelem dali několik středomořských delikates jako černé rizoto, sépii a smaženou chobotnici, ale především chorvatský rybí brodet (jadranská specialita, rybí jídlo podobné guláši, pozn. red.), k pití si dali víno a perlivou vodu. Účet na závěr je ale poněkud šokoval. Za večeři zaplatili 402,42 eur, což je v přepočtu asi 9 756 korun.

„Když si naivně necháš doporučit jídlo a víno od číšníka,“ napsala k fotkám jídla a účtenky cestovatelka. Vzápětí se strhla lavina. Příspěvek se stal virální a vidělo ho přes 183 tisíc lidí. Některé šokovala cena jídla, jiní ale útočili na Teonu s tím, že jde o jejich hloupost, pokud se nepodívali na cenu jídla do lístku. Příspěvku si všimla i chorvatská média a cestovatelka se rozhodla raději detailně upřesnit celou situaci.

Specialita za tři tisíce

„Myslela jsem, že to bude spíš vtipný příspěvek, nečekala jsem, že se tam objeví tolik komentářů a bude to mít tolik zhlédnutí,“ řekla v úvodu videa, kde popsala, že majitelé restaurace byli ti stejní lidé, kteří jim pronajímali ubytování. „Byli na nás strašně milí a poradili nám, třeba kde v centru zaparkovat auto a na jaká místa nechodit, protože jsou to pasti na turisty,“ uvedla s tím, že právě proto se rozhodli navštívit také podnik majitelů ubytování.

Influencerka dodala, že ona i její partner jsou původem z Makedonie, takže konverzace mezi nimi probíhala většinou v chorvatštině. V restauraci chtěli ochutnat místní speciality a věřili číšníkovi, protože se jednalo o rodinný podnik a díky předchozí zkušenosti s majiteli mu zkrátka věřili.

Navíc se původně podívali do menu a měli přibližnou představu o cenách v restauraci. Když jim ale číšník doporučil jídlo, už nezkontrolovali jeho cenu v lístku, což jim někteří v komentářích vyčítali. Teana uznala, že je to pro ně velké poučení a tuto chybu už nikdy neudělají. Mnoho Chorvatů se ale dvojice zastalo a zlobí se, že ceny v jejich zemi jsou opravdu vysoké a mnoho lidí se snaží turisty podvést.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

 

Uživatel_5634767 ( 20. srpna 2023 15:23 )

Za vše si mohou sami lidi, tak ať si nestěžují!!! Podívám se a koukám přeci za co chci vyhodit své vydělané penízky.Do drahých hospod bez peněz do putyky nelez!

zofinka1 ( 11. srpna 2023 19:27 )

Účet v restauraci byl samozřejmě zlodějnou místních "rádobypodnikatelů" na turistech. Na druhé straně, pokud jdu na oběd do restaurace ve státě jako je Chorvatsko, musím si předem zkotrolovat ceny jídel na jídelníčku a při placení tím argumentovat. Mně se to stalo jednou asi před třiceti lety v Bulharsku a přivolaný manažer mi nejen vrátil celý účtovaný cenový rozdíl, ale ještě ani nechtěl abych vůbec účet platil.

Vladimír Daneš ( 10. srpna 2023 14:59 )

A když přidám 3000 tak za to budu letecky 9 dní v Egyptě na hotelu all inclusive jíst a pít od rána do večera ..ať si ty jejich žvejkačky strčej někam....

Vladimír Daneš ( 10. srpna 2023 14:52 )

Za deset tisíc mi ugrilujou 50 kg prase a 50 lidí bude přežranejch a k tomu sud piva..a ještě si odnesou vejslužku....

Lomikel ( 10. srpna 2023 14:24 )

pokud se ceny, kvalita či úroveň v hospodách někomu nelíbí, přejde na KD. Strava je to levná a výživná.
Koncentrované dávky vymyslela armáda už někdy před 150 léty a osvědčilo se..

Zobrazit celou diskusi