Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Britské pláže zaplavily jedovaté ryby: Plavcům způsobují bolestivé záchvaty!

Autor: fik - 
12. srpna 2023
15:03

Britové se obávají jedovatých ryb, které se v moři zavrtávají do písku a tam s hroty napuštěnými jedem na své páteři čekají, až na ně někdo šlápne. Bodnutí může způsobit záchvaty, otok a hlavně příšernou bolest. Jedna z obětí prohlásila, že bolest je horší než u porodu.

Tyto rybky z čeledi ostnatcovitých způsobuje chaos na plážích po celé Velké Británii. Pobřežní stráž proto v důsledku mnoha znepokojivých zpráv musela vydat naléhavé bezpečnostní varování. 

Jedovaté ryby se při odlivu mírně zahrabou do písku poblíž břehu. V průměru mají asi 8 centimetrů, ale jejich hřbet je pokrytý jedovatými trny a pokud na ni šlápnete, může Vám způsobit opravdu intenzivní bolest.

Bylo zaznamenáno 11 případů, kdy bodnutí obětem způsobilo extrémní záchvaty bolesti. Jedna maminka na facebooku popsala neštěstí, které se přihodilo její dceři: „Její křik byl nesnesitelný. Plavčíci říkali, že muži křičí úplně stejně. Kolem místa kousnutí se jí tvořilo spoustu bublin s jedem a otekl jí palec na noze.“ 

O svou zkušenost se také podělil plavec, který na rybičku šlápl minulý týden a dostal záchvat. „Začalo to asi ve 3 ráno a bylo to, jako bych měl záchvat paniky. Měl jsem hodně zvýšený tep, dost legrační. Teď to nebolí, ale buší mi srdce, zvoní mi v uších a je mi špatně.“ 

Deník Daily Star uvedl, že další oběť z Walesu prohlásila, že nikdy necítila takovou bolest a raději by měla další dítě. 

Nejhorší bolest prý začne až 30 minut po bodnutí. V rámci první pomoci je doporučeno podání léků proti bolesti a ponoření postižené oblasti do horké vody. „Léčba je ponoření do horké vody při nejvyšší teplotě, která je bezpečná. Stále dolévejte horkou vodu, ale buďte opatrní a nelijte vařící vodu přímo na kůži,“ radí odborník Moelfre Coastguard. 

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Žralok mako se ve vlnách Korálového moře pustil do úlovku rybářů.  - Instagram.com/tkoffshorefishing
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 13. srpna 2023 09:38 )

"Horká "voda funguje asi tak ,že jed se při teplotě 40 stupňů rozloží, zneutralizuje. Stačí hadr do hodně teplé vody a přiložit na minutu na místo. Funguje při vosim a včelím bodnutí .

N Nxn ( 13. srpna 2023 07:12 )

Zvýší se prodej botek do vody, jako v Chorvatsku a jinde,kde jsou ježci. Co rybka na to, když na ni šlápne bota?

krapotkin ( 12. srpna 2023 17:37 )

Živočichové se začínají bouřit proti "pánům světa". Jen houšť a větší kapky. Přírodo, ukaž lidem zač je toho loket.

Zobrazit celou diskusi