Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Býložravé piraně a brambory vypěstované na stromě: Co nabízejí v jedné z nejlepších restaurací na světě?

Autor: štt - 
4. července 2023
15:39

V peruánském podniku pracují s více než 180 ingrediencemi a jednotlivé chody jsou inspirovány nadmořskými pásmy. Přestože nemají žádné michelinské ocenění, dle gurmánů by si od nejslavnějšího kulinářského průvodce zasloužili plné tři hvězdy.

Alexander Varga navštívil ty nejexkluzivnější podniky ukrývající se v různých koutech celého světa. Sám je spolumajitel maďarské restaurace „42“, která se může pyšnit michelinským oceněním. Vysoká gastronomie je zkrátka jeho vášeň. Nyní v Daily Mail uveřejnil článek, v němž tvrdí, že objevil tu nejlepší restauraci na světě.

„Central“ se nachází v Limě a soustředí se na netradiční peruánskou kuchyni. Tím je myšleno, že pracují s pouze lokálními ingrediencemi, ale propojují je v nečekané kombinace.

Peru je přímořský, ale velice hornatý stát nacházející se v Jižní Americe. Některé ingredience proto mohou pocházet z nížin a jiné z výšek dosahující až tří tisíc metrů nad mořem. S tímto aspektem kuchaři záměrně pracují i ve svém menu a snaží se kombinovat přísady pocházející vždy z podobné oblasti.

Co šéfkuchař Virgili Martinez se svou ženou Pii nabízejí? Vedle mořských plodů jsou to například piraně krmené pouze ořechy nebo brambory s koriandrovou omáčkou. Za degustační menu o čtrnácti chodech zaplatíte v přepočtu šest tisíc korun. Za nápoje necháte dalších pár tisíc.

Dle Alexandra se však vyplatí za jediný večer tuto horentní sumu utratit. „Ani se na to nedívám jako na návštěvu restaurace. Byl to spíš filozofický seminář,“ uvedl a dodal, že pokud by si měl vybrat své poslední jídlo před smrtí, bylo by to právě v „Central“.

A co tuto restauraci činí tak jinou? Není to obsluha, luxusní nápoje a exkluzivní ingredience. „Kdybych měl něco vyzdvihnout, tak personál. Viděl jsem tam na všech nadšení a radost rovnající se posedlosti v dobrém slova smyslu. Opravdu věří tomu, co dělají, a je to upřímné,“ uzavírá svůj zážitek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi