Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chcete bydlet na krásném ostrově? Irsko vám za to zaplatí!

Autor: fik - 
29. července 2023
11:18

V Irsku se nachází zhruba 30 odlehlých ostrovů, které ročně navštíví asi 300 tisíc návštěvníků, avšak obývá je málokdo. Některé ostrovy mají dokonce pouze dva obyvatele. Pokud jste tedy někdy snili o životě v ráji na Zemi, teď je vaše šance. Irská vláda novým přistěhovalcům pobřežních ostrovů nabízí grant až na 2 miliony korun.

Irsko se snaží nalákat nové obyvatele pustých ostrovů. V rámci programu „Naše živé ostrovy,“ který obsahuje přes 80 akcí navržených na podporu a posílení ostrovních komunit a lidí, kteří na nich žijí, irská vláda novým přistěhovalcům pobřežních ostrovů nabízí grant až na 2 miliony korun.

Tyto ostrovy mají ročně velkou návštěvnost, avšak malou obyvatelnost. Zhruba na 30 ostrovech žije asi 3 000 lidí, přičemž největší má kolem 700 obyvatel a některé mají pouze dva. Jak informoval server CNBS s dohodou je spojeno několik faktorů a podmínek, které by lidi od stěhování mohly odradit.

Dle irské vlády jsou ostrovy odříznuty od pevniny a nejsou s ní nijak spojeny. Zároveň ne všichni, kteří se přistěhují, dostanou plný grant. Koupí stávající nemovitosti na odlehlém ostrově dostanete 1 400 000 korun, což je asi o 230 tisíc více, než co by jste dostali, kdyby se nemovitost nacházela na pevnině. Největší částku a to až 2 miliony, dostanou ti, kteří se rozhodnou k nákupu opuštěné chátrající nemovitosti nacházející se na ostrově.

Granty jsou navrženy tak, aby pomohly lidem renovovat staré nemovitosti, které by jinak mohly chátrat. Dost možná tedy celý grant utratí právě na renovaci. Stavba ovšem také musí splňovat určité podmínky. Musí být postavena před rokem 1993 a neobydlená musí být minimálně 2 roky. Program oficiálně začal 1. července.

Video  Thajský ostrov Ko Phangan má recept na mládí, krásu i pohodu.  - Adam Jaroš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi