Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chcete bydlet na idylickém ostrově? Irsko vám na to dá skoro 2 miliony, má to ale háček

Autor: Mii - 
17. června 2023
17:20

Se zajímavou nabídkou přišly irské úřady. Lidem zaplatí až 84 tisíc eur (1,9 milionů korun), pokud se dobrovolně nastěhují na vybrané idylické ostrovy. Iniciativa se jmenuje Our Living Islands a irská vláda k ní přistoupila, aby zvýšila tamní populaci, informuje server Euronews.travel

Ostrovů, na které se zájemci mohou nastěhovat, je 30. Nabízí téměř nedotčenou přírodu, avšak háček spočívá v tom, že jsou velmi odlehlé a nespojuje je s pevninou žádnou most. Zároveň lidé sice dostanou na přesun úctyhodnou částku, jenže musí si na ostrově sami koupit nemovitost. Právě obnova zašlých nemovitostí je jedním z cílů projektu.

A zašlé skutečně jsou. Podmínkou pro nastěhování je, že budova byla postavena před rokem 1993 a minimálně poslední dva roky prázdná. Navíc peníze, které lidé získají, musí být použity k rekonstrukci těchto nemovitostí, a ještě ohleduplné – nikoliv kompletní přestavbu, ale například opravu izolace.

Lidé, kteří touží žít na odlehlém místě, obklopeni panenskou přírodou a nevadí jim podmínka pořízení domu, se budou moci hlásit od 1. července na stránkách projektu. Jednotlivé ostrovy se mírně liší, některé nabízejí více vyžití pro pěší túry, jiné naopak pláže. Spojuje je však, že mají minimální počet obyvatel.

Irsko není první zemí, která k podobným pobídkám přistoupila. S podobným nápadem přišla již Itálie nebo Španělsko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi