Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České letadlo při letu z Kréty mělo problém. Nouzově přistálo zpátky na řeckém ostrově

Aktualizováno -
14. června 2023
17:36
Autor: mav, kon, shp - 
14. června 2023
12:02

Let české společnosti Smartwings nad Krétským mořem ohlásil problém a nouzově přistál na jiném letišti. Ve vzduchu nebyl ani hodinu. O incidentu promluvila jedna z cestujících. 

Letoun startoval z letiště Chania na severozápadě řeckého ostrova Kréta v 11:34 řeckého času (10:34 českého). Po asi 200 kilometrech se ale nad mořem otočil a zamířil zpět na Krétu – ovšem na vzdálenější letiště Heráklion (Iraklion), kde dosedlo 50 minut po startu. Vyplývá to z dat zveřejněných na serveru Flight Aware.

„Let Smartwings TVS2KL má možná problémy s tlakem, letoun sestoupil do deseti tisíc stop (3 kilometrů),“ uvedl twitterový účet Airlive.

„Po vzletu z letiště Chania posádka letadla indikovala závadu, z toho důvodu se letadlo vrátilo zpět na Krétu, kde bezpečně přistálo. Posádka jednala v souladu s přísnými bezpečnostními a provozními předpisy společnosti. Bezpečnost cestujících a posádky je hlavní prioritou,“ uvedla pro Blesk Zprávy Vladimíra Dufková, mluvčí Smartwings.

Na palubě bylo 122 cestujících a 6 členů posádky. „Pro cestující bude ještě dnes vypraveno náhradní letadlo, které je dopraví do Prahy,“ dodala mluvčí. Pro web TN.cz popsala incident cestující Klára z Karlových Varů. Letadlo mělo problémy údajně ještě před odletem. „Zhruba necelé dvě hodiny něco opravovali," uvedla a celou událost popsala jako „hrozný zážitek".

Jedná se o Boeing 737-800 s označením OK-TSO, starý 15 let. Podle portálu Planespotters.net létal dříve pro Malaysia Airlines, v Česku je od roku 2016. Do Chanie odletěl ráno na otočku v rámci pravidelné linky. Tento typ má kapacitu až 184 cestujících.

Video  VIDEO: Přistání letadla Smartwing s jedním motorem! Měli piloti přistát jinde, nebo se vrátit?  - mall.tv
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi