Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český expert na Titanik jen těžko hledal slova: Obří ztráta! Námořník Nargeolet strávil na parníku víc času než jeho kapitán

Autor: jim - 
24. června 2023
05:00

Obří záchranná akce v blízkosti vraku Titaniku má tragický konec. Ponorka Titan s 5 muži implodovala a ve středu se našly pouze její trosky. Mezi mrvými pasažéry je i velezkušený námořník a světový expert na Titanik Francouz Paul-Henry Nargeolet. Jeho kamarád Ondřej Vrkoč smutnou zprávu stále vstřebává. Přiznává, že to ovlivní i jeho projekt na nový TITANIIC, na němž Nargeolet spolupracoval.

V posledních dnech měl český expert na historii Titaniku - Ondřej Vrkoč, pořádně napilno. Stejně jako mnoho lidí, také jeho zasáhla zpráva, že v ponorce došlo k havárii, plavidlo implodovalo a muži na palubě tragicky zahynuli. „Je to těžký, no,“ hledal Ondřej Vrkoč vhodná slova a dodal „Paul Henry Nargeolet byl, dá se říct, takový hlavní mecenáš té naší velké titanikovské rodiny,“ přiznal, o jak velkou ztrátu se jedná.

Námořník totiž uskutečnil od devadesátých let desítky ponorů k vraku, k němuž se potápěl s vědci, odborníky nebo nadšenci. Zároveň dle Vrkoče odmítal s ponorkou dosedat na palubu, jak to dělaly komerční společnosti, aby vrak Titaniku neponičil. „Jeden čas se i vtipkovalo, abych to trošku nadlehčil, že na Titaniku strávil mnohem více času než v roce 1912 samotný kapitán Edward J. Smith. Což je skutečně pravda. Nargeolet dokonce pomáhal zakládat pravidla pro vyzvedávání artefaktů z vraku Titaniku,“ jmenuje jen zlomek zásluh, které zemřelý má.

Pomoc na novém Titaniku

Podle Ondřeje Vrkoče se s Nargeoletem každý z titanikovské rodiny rozloučí po svém. On sám informaci ještě nedokázal vstřebat. Nepředpokládá, že jeho blízcí budou chtít pořádat veřejné rozloučení. „Jeho rodina i on sám byli vždycky konzervativnější, takže to budou mít spíš jenom v rodinném kruhu. Jestli jednou vznikne třeba pomníček, tak se tam určitě zastavím a vzdám mu hold,“ přiznal tvůrce projektu nového Titaniku.

Právě o svém novém Titaniicu si povídal i se zemřelým Nargeoletem, který ho spojil s americkými odborníky, jež dělali 3D model vraku Titanicu a vytvořili také model pro Vrkočovu novou loď. Nargeolet mu měl pomáhat, aby se nové luxusní plavidlo podobalo co nejvíce originální lodi. Dokonce mají být na palubě i předměty z potopeného vraku. „My jsme o projektu mluvili zatím jenom lehce, protože jsme to chtěli všechno řešit ještě osobně,“ lituje český expert, že ke slíbeným schůzkám s jeho dětským hrdinou již nedojde.

Imploze plavidla

Ponorka Titan se v severním Atlantickém oceánu vypravila v neděli večer k vraku britského parníku Titanic. Kontakt s doprovodnou lodí ztratila krátce po ponoření. Plavidlo přestalo komunikovat v hloubce asi 3300 metrů.  

Ve čtvrtek byly v oceánu nalezeny trosky, které podle interní zprávy americké pobřežní stráže tvořily součást vnějšího trupu ponorky. „Nálezy trosek byly výsledkem katastrofické imploze plavidla s pěti pasažéry,“ uvedl na tiskové konferenci kontradmirál John Mauger. Ten vyjádřil soustrast rodinám zesnulých pasažérů a poprosil média o respektování soukromí.

Video Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Na palubě se nacházel britský miliardář a známý cestovatel Hamish Harding, šéf společnosti OceanGate Stockton Rush, námořník a velký expert na Titanic Paul-Henry Nargeolet, pákistánsko-britský miliardář Shahzada Dawood a jeho devatenáctiletý syn.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi