Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ulice Bristolu brázdily stovky naháčů na kolech! Demonstrovali proti autodopravě

Autor: štt - 
24. června 2023
08:20

Již devatenáctý ročník oslavila celosvětová akce, která má za cíl originálním způsobem upozornit na negativní důsledky automobilové dopravy. Demonstrace se pravidelně koná i v anglickém Bristolu a setkává se s odporem kritiků, kteří požadují její zrušení.

Na problémy se stále zhušťující se dopravou ve městech snaží upozornit kontroverzní akce nesoucí název Světová nahá jízda na kole. Její účastníci si na pár hodin zaberou část města a nazí si užívají volnou jízdu po jinak rušných silnicích.

A proč zrovna nazí? Obnažené tělo má za cíl zdůraznit jeho zranitelnost ve střetu s automobilem. Zároveň se jedná i o určitý projev volnomyšlenkářství.

Přestože nudistická akce má dlouholetou tradici a stabilní počet návštěvníků, existují i její nesmiřitelní odpůrci. Jejich kritické hlasy zaznívají zejména na sociálních sítích. „Naháče“ označují za „úchyly“ a „zoufalce bažící po pozornosti“ a volají po zákazu akce, uvedl deník Daily Mail.

Happening, jehož mottem je: „Svleč, kolik chceš“, se uskutečnil již v mnoha desítkách zemích. Pravidelné jízdy se pořádají kromě Velké Británie také v sousedním Německu, ale i v Mexiku. V roce 2006 se akce konala v Praze.

Video  Epicentrum - Radan Huth  - Jiří Chábera
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi