Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dražba unikátu: Letadlo s podpisem prezidenta pomůže nedonošeným dětem

Autor: Michal I. Volf - 
2. června 2023
13:00

Na délku měří zhruba 17 centimetrů, je celý z kovu a má plastové doplňky. A především ho letos v únoru podepsal sám český prezident Petr Pavel. Věrný model prezidentského speciálu v měřítku 1:200 teď draží jeho majitel, výtěžek poputuje na charitu.

Když se letos v únoru po svém zvolení do prezidentského úřadu vydal Petr Pavel na sever Čech, rozhodl se Milan Lemfeld (19) z Vilémova v okrese Děčín v Ústeckém kraji, že potěší prezidenta netradičním dárkem. Modelem letadla Airbus A319 Czech Air Force. „Jde o český prezidentský speciál, který jsem mu osobně předal při jeho návštěvě Šluknovského zámku, kam ale nesměla veřejnost. Jeli jsme tam s bráchou dřív a oslovili jsme ochranku, která model zkontrolovala a dovolila nám, abychom ho zkusili předat u vstupu do zámku,“ přiblížil mladý modelář.

Model letadla Airbus A319 Czech Air Force, jehož prodejem v aukci chce Milan Lemfeld (19) z Vilémova pomoci nedonošeným dětem. Model letadla Airbus A319 Czech Air Force, jehož prodejem v aukci chce Milan Lemfeld (19) z Vilémova pomoci nedonošeným dětem. | Blesk – miv, Milan Lemfeld

Krabice měl rovnou dvě, jednu pro Pavla a druhou pro případný podpis. „Podařilo se a druhý model ozdobil svojí signaturou. Dokonce jsem panu prezidentovi řekl, jaký je můj záměr a líbilo se mu to,“ usmívá se Milan. Letadlo s vlastnoručním podpisem nabízí prostřednictvím internetové charitativní aukce, kde je k mání do neděle 4. června. „Celý výtěžek z prodeje půjde na podporu pražské organizace Nedoklubko.cz, která pomáhá rodinám s nedonošenými dětmi,“ uzavřel Lemfeld.

Proč letadlo?

Milan má se svým bratrem Karlem (28) k modelům letadel velmi blízko. Během koronaviru založili specializovaný internetový obchod. „Oba se věnujeme letadlovému modelářství od dětství, brácha od 5 a já od 12 let. Líbila se nám představa vlastního obchodu s leteckými modely a doplňky,“ přiblížil mladý modelář s tím, že s bráchou oslovili německého dodavatele a během krátké chvíle rozjeli server, který patří dnes k vyhledávaným cílům modelářů.

Letečtí modeláři se zabývají stavbou modelů existujících nebo imaginárních letadel z různých materiálů, v řadě velikostí nebo technologických možností. Letečtí modeláři se zabývají stavbou modelů existujících nebo imaginárních letadel z různých materiálů, v řadě velikostí nebo technologických možností. | Blesk v AI Midjourney

Pomohli už dřív

Mladí obchodníci pomohli přes aukci už dříve, když nabídli k prodeji model největšího letounu na světě. „Již v začátku války na Ukrajině jsme udělali aukci letadla Antonov An-225, Mrija (ukrajinsky Sen), které zničili Rusové při útoku na letiště, vybrali jsme 10 tisíc a poslali na pomoc Ukrajině,“ doplnil Milan.

Víte, že… • …prezidentský speciál Airbus A319 Czech Air Force létá již dvanáct let. Má dva salónky, křesla, rozkládací pohovku, soukromou toaletu a sprchu. Kapitánem letadla je podplukovník Ondřej Kudělka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi