Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel na Ústecku: Od školáků dostal prezidentský portrét. S ministry chce řešit vyloučené lokality

Aktualizováno -
23. února 2023
16:10
Autor: ČTK, Mii, trm - 
23. února 2023
05:00

Svou druhou domácí cestu si na čtvrtek naplánoval zvolený prezident Petr Pavel. Po Karlovarském kraji, který navštívil minulý týden, zamířil do sousedního Ústeckého kraje. Opět se chce seznámit s problémy, které tento region tíží. Na setkání s občany v České Kamenici na Děčínsku na něj čekaly davy lidí. Obrovskou odezvu měla návštěva Pavla na základní škole v sociálně vyloučené lokalitě Mojžíř v Ústí nad Labem.

Nastupujícího prezidenta vítaly v České Kamenici na Děčínsku, kam dorazil dnes dopoledne, davy lidí. Desítky z nich na něj na náměstí Míru čekaly půl hodiny před příjezdem. Náměstí v České Kamenici zůstalo od rána uzavřené. Někteří obyvatelé města se tak o příjezdu zvoleného prezidenta dozvěděli až ve chvíli, kdy se nemohli do centra dostat autem. Kromě místních dorazili i lidé z okolních měst a obcí.

Ráno se Pavel setkal se starosty ze Šluknovského výběžku na šluknovském zámku. Jeho příjezd sledovalo několik desítek lidí. Předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Krásné Lípy Jan Kolář ČTK řekl, že se během schůzky chtějí zástupci samospráv dotknout politiky soudržnosti. Starosta Šluknova Tomáš Kolonečný (STAN) po setkání na šluknovském zámku ČTK řekl, že Pavel o problémech v regionu ví a chce návštěvu do budoucna zopakovat.

V zajetí školáků

Obrovský ohlas měla návštěva Pavla na základní škole v ústecké části Mojžíř. Ta je považována za sociálně vyloučenou lokalitu a navštěvuje ji velká část romských dětí. Místní školáci i jejich rodiče vítali Pavla potleskem.

Do Mojžíře dnes přijela i skupina dětí, která navštěvuje novinářský kroužek ve škole ve čtvrti Brná. Chtějí napsat o Petru Pavlovi článek do školního časopisu.  Prezidenta krátce vyzpovídaly. „Ve škole jsem měl nejraději tělocvik,“ přiznal Pavel dětem, které se ptaly i na jeho oblíbené jídlo a to, čím chtěl být. Zvolený prezident prozradil, že má nejraději boloňské špagety a svíčkovou od své ženy Evy. Jako malý prý chtěl být Old Shatterhandem. Další školáci mu nakreslili prezidentský portrét.

Mojžíř je považován za sociálně vyloučenou lokalitu, zdejší základní školu navštěvuje asi 450 dětí, velkou část tvoří Romové. Podle ředitele Karla Bendlmajera se počet žáků mění prakticky každý den. Škola nejčastěji řeší potíže s docházku. „Tady už žije několikátá generace, která nepracuje. Oni si potřebují splnit povinnost, pak někteří končí třeba v sedmé třídě,“ řekl ředitel. 

Zvolený prezident nakoukl i na odpolední vyučování. Ve třídě visel portrét končícího prezidenta Miloše Zemana. Aby po 9. březnu končící hlavu státu ve třídách vystřídal, nepovažuje za nezbytné. „Já jsem původně neměl zájem ani o portréty ve třídách, ani o známky, ale když jsem viděl, jakou míru nevole to budí mezi občany, tak si říkám, že tomu asi nechám volný průběh. Budou-li lidé chtít portréty, v pořádku, ať je mají. Pokud budou chtít známky, tak zkusíme udělat nějakou limitovanou edici a potom uvidíme,“ doplnil Petr Pavel.

Pavel: Ministři musí naslouchat starostům

Podle Pavla se Ústecký kraj potýká s podobnými problémy jako ten Karlovarský - tedy nízká vzdělanost, dostupnost zdravotní péče nebo dostatek příležitostí, aby lidé z regionu neutíkali. Velkým tématem jsou také sociálně vyloučené lokality. „A potom taky řešení problematiky bydlení lidí se sociálními problémy, kteří jsou na pokraji společnosti. Tihle lidé jsou předmětem činnosti obchodníků s chudobou a nemají možnost se z toho bludného kruhu nějak vymanit. Tohle jsou všechno problémy, které je potřeba řešit komplexně. Není možné řešit jeden po druhém, protože, protože jeden bez druhého prostě nebudou fungovat,“ řekl Pavel.

Ve funkci by chtěl zlepšit komunikaci mezi samosprávami a ministerstvy tak, aby vláda a její úředníci více naslouchali starostům. „To, co je na prvním místě, je vyřešit disproporci mezi vnímáním ministerstva, které má pocit, že celá ta problematika je dostatečně koordinována s kraji a s místními starosty. Ten pohled zespodu je opačný. To, co mě bude zajímat, je skutečně, zda je dostatek koordinace, případně, jak ji zlepšit, aby byla skutečně adresná a aby řešila přesně ty problémy, které v místech mají,“ vysvětlil prezident s tím, že obce by měly mít rozhodující slovo při tvorbě změn a projektů, které se jich týkají.

„Nízký průlet“ krajem

Už ve škole v Mojžíři nabral Pavlův tým zpoždění a zvolený prezident přiznal, že do budoucna jeho návštěvy doznají změn. „To nebylo ani tak moc o setkávání jako spíš o nízkém průletu, protože to bylo všechno ve velkém tempu. Musím říct, že mě mrzí, že jsem neměl čas si s nimi promluvit trochu déle,“ řekl prezident a zástupcům samospráv i lidem se mluvil. Příště chce návštěvy v regionech naplánovat tak, aby měly sice menší počet zástavek, ale víc času na diskuse.

Ústeckém kraji Pavla ve druhém kole porazil Andrej Babiš, nicméně zvítězil v krajském městě. Rozdíl mezi oběma kandidáty byl 99 hlasů.

Minulý týden byl Pavel dva dny v Karlovarském kraji, cílem bylo poznat hlavní problémy jednoho z krajů, který patří mezi strukturálně postižené a v mnoha statistikách se umisťuje na posledním místě.

Pavel v pondělí na tiskové konferenci řekl, že v Karlovarském kraji při jednání se zástupci samospráv hovořili o odlivu mladých lidí z regionu, dopravě, bydlení či dostupnosti zdravotní péče. Vyslechl si výtky, že většinu věcí řeší centrální ministerstva bez dostatečné znalosti místních poměrů. Vzhledem k tomu, že návštěva bude jen jednodenní, počítá s tím, že bude příště potřeba navštívit i další místa.

Video  Pavel na tiskovce: O lékařské prohlídce i budoucích cestách  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa