Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nadílka u Bukáčka s Betynkou: Vyklubala se dvě čápátka!

Autor: rix - 
16. května 2023
16:54

Veselo bude v následujících týdnech u slavného čapího páru z Mladých Buků. Bukáčkovi s Betynkou se vyklubala první dvě čápata. A co víc, další tři ještě příchod na svět čeká.

Čapí pár je pod dohledem celého Česka. Jejich domov snímá webkamera, která má denně stovky diváků. Když Betynka nedávno snesla pět vajec, obdivovatelé ptačí říše byli jako na trní.

Dočkali se 16. května. Nejprve se z vyklubalo jedno čápátko, aby ho po chvíli následovalo další. „Ať už je na tomto hnízdě jenom štěstí,“ přála mláďatům a jejich rodičům na sociální síti uživatelka Jana. A přidávali se i další.

„Mám radost, ať jim je počasí příznivé, rodiče mají skvělé, ti se postarají jinak o všechno další potřebné,“ dodala nadšeně Jiřina. Samec Bukáček má přitom za sebou pernou minulost.

Před dvěma lety dojal celé Česko. Jeho partnerka Barunka tragicky uhynula poté, co dosedla na dráty elektrického vedení. Čapí táta se pak sám staral o již vyvedená mláďata. V tom mu pomáhali i obětaví lidé.

Hasiči z Mladých Buků čapímu tátovi na hnízdo přidávali rybky, aby měla čápata co nejvíce vhodné potravy.  Ptačí táta se musel hodně otáčet, aby své potomky uživil. Nejenže musel mladé čápy krmit, ale i zahřívat, což byl původně matčin úkol.

Letos snad vše dopadne dobře. Jak se zdá, Betynce s Bukáčkem to klape a na spadnutí jsou i další jejich následovníci. „Teď už by se i to počasí mohlo trochu umoudřit, aby prckové nebyli v mokru,“ doufají jejich fanoušci, kteří osud čapí rodiny intenzivně prožívají.

Video  Čáp z Radomyšle po amputaci nohy  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

lokii ( 16. května 2023 18:10 )

At se capatkum hodne dobre dari - tem vylihnutym, ale i tem, ktere se teprve vyklubaji.
No a rodicum take - snad se nenajde zase nejaky hlupak, ktery nektereho capa nebo capatko zrani.

Zobrazit celou diskusi