Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak umírali: Krvavá smrt královny! Johanu zakousl vzteklý pes jejího manžela Václava IV.?

Autor: mc - 
5. května 2023
05:00

Vzteklina nebyla v dobách středověku ničím vzácným. Byla dokonce tak běžná, že dobové zdroje hovoří i o případu z královských komnat! Obětí se měla stát Johana Bavorská, manželka krále Václava IV. V ložnici uprostřed noci ji prý pokousal králův vzteklý pes a mladičkou královnu zabil. Historici se dodnes neshodnou, zda Johanu zabilo pouhé pokousání, vzteklina nebo to bylo něco docela jiného - třeba mor. Jaké jsou ale poslední chvíle nakaženého vzteklinou?

Johana byla o pět let starší než Václav, sezdáni byli ještě jako děti - Václavovi bylo teprve devět. Přesto si k sobě našli cestu a sňatek z rozumu naplnily i opravdvé city. Johanka se zamilovala do budoucího krále ale i do Česka a Čechů - naučila se dokonce i místní jazyk. Výbušný Václav, kterému diplomacie moc neříkala, měl Johanku prokazatelně velmi rád.

Bohužel měl také velmi rád hony a své lovecké psy, kteří s nimi sdíleli i komnaty. Podle brabantského kronikáře Edmunda de Dyntera Johana uprostřed noci prudce vstala, protože se jí chtělo čůrat. Když sáhla po nočníku, vrhl se po ní králův pes a prokousl jí hrdlo. Sám kronikář ale rychle dodal, že královna zemřela na vzteklinu. Bylo jí pouhých 30 let.

Ačkoliv teorii o pokousání psem podporuje celá řada známých skutečností - mimo jiné i fakt, že králův pes dříve pokousal už i královského hofmistra Kašpara Kaplíře, jiné zdroje tvrdí, že Johanu zabil

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.