Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ornitologové smutní: Uhynula labuť Zpěvanka, jako první zahnízdila v Česku

Autor: ČTK - 
28. února 2023
14:44

V neděli uhynula labuť zpěvná, která jako první zahnízdila v České republice. Ornitologové ji pojmenovali Zpěvanka. Labuť se vyskytovala na rybnících v Tovačově a v Kojetíně na Přerovsku, v Chropyni a v Záhlinicích na Kroměřížsku nebo na řece Moravě v Kroměříži. V tiskové zprávě to v úterý sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Labutě zpěvné podle odborníků hnízdí ve Skandinávii a na zimu odlétají do západní Evropy, v tuzemsku se objevují jen ojediněle. Zpěvanku ornitologové sledovali díky výraznému žlutému límci s kódem 7R42, který dostala na zimovišti vodních ptáků v Německu v lednu 2006. Odtud se podle Šafránka nevydala domů na sever Evropy, tak jako ostatní labutě zpěvné, ale zcela nepochopitelně se objevila v dubnu téhož roku na Hradeckém rybníku v Tovačově.

V následujících letech se labuť pohybovala na střední, jižní i severní Moravě a v jižním Polsku. „Jednu zimu trávila dokonce až v Maďarsku. Hnízdní období ale nejčastěji trávila na střední Moravě, kde se pokoušela o vytvoření páru se samcem labutě velké,“ uvedl Šafránek.

Poprvé Zpěvanka zahnízdila až v roce 2017 se samcem labutě zpěvné. Na Zámeckém rybníku v Chropyni měli čtyři mláďata, pouze jedno z nich se však dožilo zimy. „V následujících dvou letech vyvedla opět čtyři mláďata, ale ani jedno se nedožilo dospělosti. V roce 2020 měla dvě mláďata, která po několika dnech zmizela. V tomto roce uhynul i její samec a od té doby zůstala sama,“ doplnil Šafránek.

Na střední Moravě žila Zpěvanka podle ornitologů 16 let. Kroužek a límec dostala až jako dospělá. Proto podle odborníků nelze zjistit, jakého věku se dožila.

Video  Zápas samců o labutí samičku v Litoměřicích.  - Blesk/Michael Volf
Video se připravuje ...

vlasatyjar ( 28. února 2023 16:34 )

Jsi trouba,mozna ti to jednou dojde.

Zobrazit celou diskusi