Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozorování čápů letos Čechy táhlo: Pomohly rekordní počty mláďat i tragické případy z hnízd

Autor: rix - 
14. září 2021
17:26

Končí sezóna čapích mláďat a ornitologové začali zpracovávat údaje, které měly napovědět, nakolik byla úspěšná. Sumarizace vypadá zatím velice slibně. Podle dostupných údajů se podařilo zjistit bezmála o šedesát čapích miminek více než v minulém roce. Sledování čapích rodinek nebylo ale vždy pouze radostnou podívanou...

Velice úspěšná byla v letošním roce sezóna čapích mláďat. Upozornila na to Česká společnost ornitologická. Protože už naši krajinu tito obdivuhodní opeřenci opouští, nastal čas k vyhodnocení údajů ze sčítání čapích hnízd. „Došli jsme k výsledkům, které jsem nečekala,“ uvedla pracovnice ČSO Gabriela Dobruská. 

Počet hnízd se vzrostlými mláďaty byl letos rekordní. Mladá čápata byla zaznamenána dohromady na 564 hnízdech, minulý rok se jednalo o 499 hnízd. Jedná se o velký úspěch i z toho důvodu, že letošní sčítání bylo silně poznamenáno pandemií koronaviru. To ale ptačí nadšence neodradilo. „Poprvé v historii programu jsme překročili hranici tisíce spolupracovníků,“ řekla Dobruská. 

Tragédie v Bucích

Velkou popularitu mělo také sledování čapích hnízd v živých přenosech na internetu. Češi pozorovali, jak čapí rodiče vychovávají svá mláďata, bohužel se ale stali svědky i několika nešťastných událostí.

Čapí hnízdo v Mladých Bucích na Trutnovsku potkala koncem května veliká tragédie. Ptačí maminka zahynula na drátech elektrického vedení a čáp Bukáček zůstal sám na tři mláďátka. Díky veliké solidaritě lidí, kteří osud ptáčků sledovali, a především díky Jiřímu Zemanovi a Šándoru Havránovi se podařilo čapí rodince pomoci. Nešťastným událostem ale ani tak nebyl konec. 

Jiří Zeman, který se zasloužil o to, že tři mláďátka přežila i po smrti matky, informoval na facebooku o tom, že jedno z nich uhynulo. Čápa Bonifáce potkala stejně tragická smrt jako jeho maminku. Zabily ho dráty elektrického vedení.

Kontroverze v Oseku 

Bouřlivou debatu rozvířil případ utýraného čapího mláděte jeho matkou na čapím hnízdě ZŠ Osek. Na sociálních sítích lidé sledující hnízdo pomocí webkamery zuřivě volali po tom, aby zasáhla záchranná stanice v Rokycanech a mláděti pomohla. Tak se ale nestalo. To vyvolalo jen další bouřlivé reakce ze strany diváků. Odborníci z řad ornitologů ale vášně krotili. 

„Je naprosto v pořádku, že s tím stanice nic nedělá, naopak by bylo špatně cokoli jiného,“ řekl dříve Blesku ornitolog Jan Grünwald s tím, že pokud by se někdo pokusil na komín vylézt, mláďata by se mohla leknout a z hnízda vyskočit.

Svým názorem přispěl i správce záchranné stanice Karel Makoň. „Nevím, kdo z pisatelů má profesní či konkrétní zkušenost s problematikou, hnízdní biologií, ochranou a záchranou čápů bílých. Nevím ani, kde někteří pisatelé berou vůbec tu drzost se k danému tématu vyjadřovat a hodnotit něco, o čem evidentně nevědí vůbec nic,“ uvedl.

Video  Čapí hnízdo v Žamberku.  - Město Žamberk
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi