Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel vynálezce Josef Haisler (†98): Zažil pochod smrti a vyvinul podvodní tank

Autor: ČTK - 
13. září 2021
15:45

Bojovník za svobodu a konstruktér Josef Haisler zemřel v sobotu v 98 letech v Doksech na Českolipsku. Mimo jiné vedl tým, který před více než 60 lety vyvinul speciální tank schopný jezdit pod vodou v sedmimetrové hloubce. O jeho úmrtí v pondělí informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

Haisler obdržel před dvěma lety krajské ocenění Poctu hejtmana za celoživotní přínos v boji za svobodu. „Byl to člověk, jehož zásluhy jsou nepopiratelné. Z jeho nápadů vzešla celá řada patentů týkajících se pancéřované tankové techniky. Během druhé světové války zažil pochod smrti Mladou Boleslaví. Jako člen Československé obce legionářské se ještě před nedávnem podílel na významných vzpomínkových akcích v Libereckém kraji," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Plukovník ve výslužbě Josef Haisler se narodil 27. srpna 1923 v Lohenicích u Přelouče. V roce 1958 nastoupil do Vědecko-výzkumného tankového polygonu v Doksech, kde se podílel na technologickém vývoji možnosti brodění tanků. Úspěšný test jízdy tanku v sedmimetrové hloubce provedl v Dunaji.

Podle Pamětí národa od srpna 1968 Haisler radikálně vystupoval proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, podílel se na protiinvazivním rozhlasovém vysílání a šířil letáky. V roce 1970 proto přišel o zaměstnání a byl vyloučen z KSČ. Do roku 1989 pracoval v papírnách v Bělé pod Bezdězem. Po znovuobnovení Československé obce legionářské se v roce 1992 stal jejím členem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi