Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Odborníci poukázali na drastické dopady užití jedu proti hrabošům: Nadělá víc škody než užitku!

Autor: jel - 
9. června 2020
17:56

Na začátku dubna našli ornitologové ve Vraclavi mrtvé káně lesní. Zvíře se otrávilo jedem Stutox, který byl na poli volně pohozen a měl sloužit k hubení přemnožených hrabošů. Podle ornitologů však hubení těchto hlodavců chemií není dobrým řešením a naopak se mohou otrávit i ta zvířata, která hraboše hubí přirozeně.

Podle ornitologů jde o letos již druhý zdokumentovaný případ ptáka, který se otrávil jedem z pole. V závěru dubna se nedaleko Žďáru nad Sázavou otrávil bažant. Hubení hrabošů pomocí jedu je povoleno v některých lokalitách do 11. června, podle odborníků je však toto řešení nevhodné a stát by měl podporovat zemědělce, kteří se hlodavců zbavují bez použití chemie. 


„Chápeme, že pro některé zemědělce může být gradace hrabošů podobnou kalamitou, jako bylo sucho v roce 2018. Chemické řešení je ale nešťastné, protože se otráví i hrabošovi přirození predátoři a do budoucna tím jen problémy s hraboši prohloubíme,“ vysvětlil zemědělský specialista Václav Zámečník. 

Podle ředitele České společnosti ornitologické Zdeněka Vermouzka například jedno mládě káněte spořádá sedm kilo potravy než opustí hnízdo. „Přepočteno pouze na hraboše, nejčastější kořist kání, je to 350 hrabošů během měsíce a půl pro jedno mládě. Káně obvykle mají dvě až tři mláďata, ale hraboše pochopitelně žerou také dospělci,“ řekl Vermouzek. Ornitologové našli v jícnu a žaludku uhynulého káněte otrávené hraboše.

Problému s hraboši čelí také Slovensko, tam bylo použití jedu k jejich hubení letos povoleno koncem dubna. Po obrovské vlně kritiky však slovenské ministerstvo povolení v květnu zrušilo. „Měli bychom si přát, aby naše děti znaly jedy v zemědělství už jen z učebnic historie,“ říká Jozef Ridzoň ze Slovenské ornitologické společnosti.

hafblaf ( 9. června 2020 19:34 )

Bohužel ve vládě moc odborníku nemáme, rozhoduje banda nenasytných zbohatlíku, která vidí jen své zisky.

Zobrazit celou diskusi