„Je krásná a vypadá zdravě,“ rozplývali se pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. Jde to první mládě Wabiho a samice Oldřišky. O dvě už přišli. První jim před dvěma lety uhynulo, druhé zmizelo loni beze stopy.  

I další orlí páry navrácení do přírody s vysílačkami měly potomky. Šestého jménem Fany odchoval pár Libavá a Slávek. Pak je tady ještě orlice Tonička s až neuvěřitelným příběhem.

Před 10 lety byla vypuštěná do přírody ze Záchranné stanice v Bartošovicích. Těžce postřelená se vrátila zpět. Roky se léčila, aby zase mohla být volná. Jenže přišel další pech. Z vajíček se jí nevylíhlo nic. Teprve loni si štěstí sedlo i do jejího hnízda. Vyseděla Toníka.

250 kilometrů za den

Tonička byla jedním z mláďat projektu Návrat orla skalního do Beskyd. Její pohyb hlásila vysílačka, kterou měla na těle. U orlice Toničky například ve stanici zaznamenali, že během jednoho dne uletěla vzdušnou čarou téměř 250 kilometrů.

Orli mořštív Podyjí

Orlům se daří i jinde. V Podyjí přibývá těch mořských. Ornitologové jich při letošním sčítání vodních ptáků zaznamenali osm, což ještě nikdy nebylo. Dva páry viděli dokonce i při námluvních rituálech před pářením.

„Orel mořský ještě v oblasti nikdy nehnízdil. Ale je možné, že se konečně dočkáme,“ uvedl zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. Podle něj stoupá četnost orlů mořských napříč regionem. Právě Podyjí je pro majestátní dravce lákavým územím,“ doplnil Mačát.

VIDEO: Sčítání ptáků.

Video
Video se připravuje ...

Sčítání ptáků 2022 Videohub

Fotogalerie
12 fotografií