Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obyčejný odečet plynu vedl k neuvěřitelnému objevu: Vedoucí obchodu našel stovky let starou kryptu!

Autor: rc - 
1. února 2023
21:11

Neuvěřitelný objev učinil vedoucí obchodu s e-cigaretami Sam Jessop. Čtyřicetiletý Brit prošel padacími dveřmi, aby se dostal k plynoměru a rozhodl se, že se trochu ve sklepení porozhlédne. Při průzkumu sklepa objevil kamennou komoru, která byla v minulosti zřejmě součástí převorství!

Brit Sam Jessop už pět let vede obchod s e-cigaretami na ulici High Street ve městě Maidstone, které je známé tím, že v historii fungovalo jako centrum obchodu. Za ta léta neměl vůbec ponětí, co se skrývá přímo pod jeho obchodem. „Začal jsem v této práci před pěti lety a do sklepa se chodilo jen tehdy, když se potřebovali dostat k plynoměru kvůli odečtu,“ uvedl Sam pro britský deník Metro s tím, že tentokrát byl požádán on, aby sestoupil do sklepení k plynoměru.

Šokující objev

Padací dveře vedoucí do suterénu se nachází v zadní části jeho obchodu. Jakmile byl Sam ve sklepě, rozhodl se, že jej trochu prozkoumá. „Rozhodl jsem se, že se porozhlédnu, protože jsem byl zvědavý a to, co jsem tam dole našel, mě trochu šokovalo,“ vypráví Sam. Objevil kamennou komoru a změť podzemních tunelů s klenutými stropy a stěnami z tvrdého šedého vápence. V tu chvíli mu bylo jasné, že sklep byl zřejmě součástí opatství. „Bylo to jako vejít do kostela,“ popisuje Sam. Sklepení ale prošlo během let řadou úprav. Sam to nazval „architektonickým mišmašem".  „Je to skutečných mišmaš různých obchodí,“ vysvětluje vedoucí obchodu. 

Sam se pustil do spolupráce s amatérským historikem Simonem Whitem, aby se dozvěděl víc o historii místa. Podle záznamů prý byl sklep součástí převorství, jehož počátek sahá k 14. století. Nicméně podle Sama zřejmě nebyl nikdy klášter plně funkční. Dostupné záznamy neuvádí, že by byl někdy obydlen mnichy. Obchod s e-cigaretami není jediný s tajemnou komnatou ve sklepení. Simon objevil krypty rovněž pod nedalekým kadeřnictvím a realitní kanceláří. 

Video  Roald Amundsen. Vítězství neústupného objevitele v bitvě o jižní pól dostalo hořkou příchuť  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi