Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vlny na domech zamrzly a utvořily ledové království: Místní z krásy radost nemají

Autor: rix, ČTK - 
30. prosince 2022
16:37

Zimní nádhera, kterou by obyvatelé oblasti Crystal Beach rádi oželili. Oblast kolem kanadského jezera Erie postihla bouře a vlny byly natolik vysoké, že se dostaly až k domům na pobřeží. Krystalky ledu poté udělaly z domů v okolí ledové království.

Jak popsali místní obyvatelé, vlny se v bouři doslova převalovaly přes pobřeží a omývaly domy kousek od jezera. Vzhledem k velmi nízkým teplotám pak tvořily nevídané scenérie. „Voda na stěnách domů zamrzla od střechy až dolů,“ popsal pro server CNN Derek Tupling. „Zmrzlo to náhle, bylo to neuvěřitelné,“ uvedl místní usedlík. 

Není se čemu divit, na místě klesla teplota až pod minus osmadvacet stupňů Celsia, zatímco jezero zůstala rozmrzlé. Kvůli bouři a s ní související vichřicí vystoupaly vlny z jezera až do maximální výšky zhruba sedmi a půl metrů. Leč příroda tímto způsobem utvořila zajímavé obrazce, radost místní nemají.

Led na domech je tlustý a těžký. Místní se tak obávají, že to jejich domy poškodí. A co víc, v oblasti v důsledku extrémního počasí zahynulo přes třicet lidí. „Žijeme tu dlouho a nikdy jsme nezažili tak špatné počasí,“ potvrdil Tupling. Teď obyvatelé s ohledem na předpověď očekávají silnou oblevu. 

Ve Spojených státech 65 obětí

Počet známých obětí rozsáhlých sněhových bouří ve Spojených státech se vyšplhal už na 65. Jen v nejpostiženějším státě New York přišlo o život 34 lidí. Mrazy a sněžení během svátečního víkendu zasáhly prakticky celé americké území s výjimkou západního pobřeží.

Nejhůře postihly na západě státu New York ležící město Buffalo a jeho okolí. V oblasti přišlo o život nejméně 32 lidí. Starosta města s téměř 280.000 obyvateli Byron Brown bouři označil za pravděpodobně to nejhorší, co Buffalo za více než 50 let postihlo.

Video  Anndel Taylorová v autě mrazu a chladu podlehla.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

 

ladybug ( 31. prosince 2022 07:39 )

Ale dejte pokoj, to už dávno roztáto. Takové věci nevydrží. Sama příroda se o to postará.

Teď sme měli teploty přes 10 stupňů, tak všechno roztálo. Nedělejte nám z Kanady nějaké

ledové královstv

Zobrazit celou diskusi