Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílené záběry z ikonického chrámu: Jordánskou Petru zasáhly povodně

Autor: rix, ČTK - 
28. prosince 2022
13:15

Ikonické místo v Jordánsku zasáhly bleskové povodně. Chrámový komplex Petra v několika vteřinách zaplavila voda a turistům nezbylo, než utéci. Šílené záběry z povodně se jednomu z návštěvníků podařilo zachytit na kameru. Z oblasti muselo být evakuováno 1700 lidí. 

Záplavy nejsou v oblasti nic nového. Jen v roce 2018 zde zemřelo třináct lidí. Tentokrát musely úřady po bleskových povodních evakuovat 1700 turistů. Voda ohrozila návštěvníky slavného města Petra. „Jordánská vláda evakuovala v Petře asi 1700 turistů kvůli silným dešťům,“ potvrdily úřady.

Video  Ikonické místo v Jordánsku zasáhly bleskové povodně.  - Twitter
Video se připravuje ...

Záběry z nejnavštěvovanější turistické atrakce v Jordánsku 241 kilometrů jižně od Jeruzaléma ukazují, jak se řeka vody vlévá do rokle u vchodu do chrámu. Vyděšeným turistům nezbylo než utéct.

K tragédii chybělo jen málo. Například v roce 1963 zde povodeň zabila dvaadvacet francouzských turistů a místního průvodce. V reakci na neštěstí dokonce jordánská vláda nařídila postavit přehradu, která měla zabránit vniknutí vody do kaňonu poblíž Petry. 

Obytné místnosti, chrámy, hrobky, pokladnice, lázně, zkrátka celé město, vytesali do růžového pískovce v jordánské poušti kočovní Nabatejci. Před 2000 lety dokázali z této zdánlivě nehostinné končiny učinit bohaté město, kde se zastavovaly kupecké karavany s kadidlem z Arábie, indickým kořením a čínským hedvábím.

Začátkem letopočtu Petru dobyli Římané. Po křižáckých výpravách město zmizelo západním civilizacím z očí. Jeho tajemství pak dlouhá staletí střežili beduíni, kteří ve skalních obydlích žili. Ze zapomnění Petru probudil roku 1812 Švýcar Johann Burckhardt, který se sem nechal dovést v přestrojení za muslimského poutníka. Petra znamená ve staré řečtině kámen. Na seznamu UNESCO je od roku 1985.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi