Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelec (18) zabil 10 lidí, masakr vysílal na sítích. Čeká ho doživotí

Autor: ČTK - 
28. listopadu 2022
17:40

Bělošský útočník se dnes u soudu přiznal k vraždě prvního stupně a dalším obviněním v souvislosti s hromadnou střelbou, při níž v květnu v supermarketu v převážně černošském městě Buffalo ve státě New York zahynulo deset lidí. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž muž stráví zbytek života za mřížemi.

Devatenáctiletý Payton Gendron se u okresního soudu v Erie přiznal ke 25 bodům obžaloby souvisejícími se střelbou, včetně deseti vražd prvního i druhého stupně, vnitřního terorismu motivovaného nenávistí, za což mu hrozí doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Gendron se rovněž přiznal ke zranění tří osob, které květnový útok přežily.

Gendron, kterému bylo v době střelby 18 let, jel podle úřadů tři hodiny ze svého domova poblíž Binghamtonu ve státě New York do obchodu v Buffalu. Hledal veřejné místo v oblasti, kde žije mnoho černochů. Ze třinácti osob zasažených výstřely bylo 11 tmavé pleti. Podle policie nechal před útokem na internetu rasistický manifest a střelbu živě přenášel na sociálních sítích.

Gendron se již dříve přiznal k federálním obviněním z trestných činů z nenávisti, za které mu v případě odsouzení hrozí trest smrti. Ministerstvo spravedlnosti USA ale neuvedlo, zda ho bude požadovat.

Nojoo ( 28. listopadu 2022 19:26 )

Kde najdu clanek s titulem : romsky utocnik ci cernosky utocnik? Asi zacnu take vykrikovat BOHA MOJHO TO JE RASISMUM

Martin32 ( 28. listopadu 2022 18:57 )

Opravdu tam musíte zdůrazňovat, že byl běloch zvláštní, že u toho černého jste tehdy, že byl černý nepsaly a to měl motiv stejný sám říkal, že chtěl pozabíjet co nejvíce bělochů. Ani to jste tehdy nečekaně nepsaly.

Zobrazit celou diskusi