Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Další střelba v gay klubu: 5 mrtvých a 18 zraněných v Coloradu. Útočník (22) pálil hned po příchodu

Aktualizováno -
20. listopadu 2022
20:19
Autor: ČTK, Mii - 
20. listopadu 2022
11:50

Při sobotní střelbě v nočním gay klubu v americkém městě Colorado Springs zahynulo pět lidí. Dalších 18 jich bylo zraněno, někteří z nich kriticky, informovala dnes agentura Reuters. Policie na místě zadržela podezřelého, kterým je 22letý muž. Jestli šlo o trestný čin z nenávisti, policie vyšetřuje. Útok už odsoudil americký prezident Joe Biden, který také vyzval k větší kontrole střelných zbraní.

Útočník střílel v nočním podniku Club Q, ve kterém schází členové komunity LGBT+, v sobotu krátce před půlnocí místního času (dnes ráno SEČ). Policie uvedla, že muž ozbrojený dlouhou puškou začal pálit ihned, jak do klubu vstoupil. Nakonec se nejméně dvěma „hrdinům“ podařilo ho zastavit, sdělila také policie, která na místě zasahovala ve velkém počtu. Střelec utrpěl zranění.

„(Policie) uvnitř nalezla jednoho člověka, o kterém se domníváme, že je podezřelým,“ uvedla dříve představitelka coloradské policie Pamela Castrová. Podezřelého později policie identifikovala jako Andersona Lee Aldriche. Na místě činu nalezli zasahující policisté dvě zbraně.

„Nemůžeme a nesmíme tolerovat nenávist,“ uvedl v prohlášení americký prezident Biden, podle kterého nesmí Američané tolerovat nenávist. „Dnes byla další americká komunita rozvrácena násilím spáchaným střelnými zbraněmi. Další rodiny zůstaly s prázdnou židlí u stolu a dírou v životě, kterou nelze zaplnit. Kdy se rozhodneme, že už toho máme dost?“ ptal se prezident a vyzval k zákazu útočných zbraní.

Club Q na facebooku vyjádřil soustrast obětem a jejich rodinám. „Tento nesmyslný útok na naši komunitu nás zdrtil,“ píše se v prohlášení. V klubu se podle agentury AFP v sobotu konala akce „zahrnující všechny možné genderové identity a styly vystoupení“ k příležitosti mezinárodního dne na památku zavražděných transgenderových osob, který připadá na 20. listopadu.

Guvernér Colorada Jared Polis označil střelbu na hroznou a devastující. Polis byl v roce 2018 prvním mužem hlásícím se k homosexuální orientaci, kterého zvolili guvernérem některého amerického státu. Guvernér také ocenil statečné lidi, kteří zabránili střelci v pokračování útoku.

Jak poznamenala Reuters, útok z Colorada připomíná masakr na Floridě v roce 2016, při němž útočník zastřelil 49 lidí v jednom z tamních gay klubů.

Video  Prezidentka Čaputová neudržela slzy: Pláč po chlapce popravené v Bratislavě  - Reuters
Video se připravuje ...