Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kamioňáci už týden blokují hranice s USA. Kanadská policie se je snaží dostat pryč, zásah posvětil soud

Autor: ČTK - 
12. února 2022
17:43

Kanadská policie zahájila akci, jejímž cílem je dostat z mostu na kanadsko-americké hranici protestující proti pandemickým omezením. Ambassador Bridge je důležitou spojnicí mezi USA a Kanadou a jeho zablokování narušilo obchod mezi oběma zeměmi. Příkaz k ukončení blokády vydal soud, uvedla agentura Reuters.

Demonstranti zablokovali Ambassador Bridge na počátku tohoto týdne. V pátek soudce vydal soudní příkaz k ukončení blokády do 19 hodin místního času (dnešní 01:00 SEČ). Demonstranti však zůstávali na místě i po uplynutí tohoto termínu, a to navzdory varováním policie, že každý, kdo blokuje silnici, může být zatčen a může mu být zabaveno vozidlo.

Policie z města Windsor v kanadské provincii Ontario dnes na twitteru uvedla, že zahájila vymáhání práva na mostě Ambassador Bridge a v jeho blízkosti. Vyzvala demonstranty, aby se chovali podle zákona a pokojně, a ostatní, aby se v tuto chvíli oblastem, ve kterých se demonstruje, vyhnuli.

Podle agentury AP se dnes ráno místního času na místě pohybovalo venku asi 20 protestujících. Ostatní zůstávali ve svých vozech.

Premiér provincie Ontario Doug Ford vyhlásil v pátek v provincii stav nouze. To umožňuje jeho vládě ukládat pokuty až 100 000 USD (2,1 milionu Kč) a jeden rok vězení těm, kteří budou nadále nezákonně blokovat silnice, mosty, chodníky a další kritickou infrastrukturu.

Ambassador Bridge spojuje americké město Detroit s kanadským městem Windsor a je nejrušnějším americko-kanadským hraničním přechodem. Proudí tudy 25 procent veškerého obchodu mezi oběma zeměmi. Jeho zablokování přimělo řadu automobilek omezit výrobu kvůli nedostatku součástek.

V Kanadě se již třetím týdnem konají protesty proti přísným pandemickým opatřením vlády, včetně požadavku na povinné očkování proti covidu-19 pro řidiče přejíždějící hranici USA a Kanady. Spustila je akce kanadských řidičů kamionů nazvaná konvoj svobody, která v posledních dnech ochromila život v hlavním městě Ottawě. Tyto protesty se staly inspirací i pro další skupiny nespokojené s koronavirovými restrikcemi a vládami v jiných zemích světa včetně Francie, Nizozemska, Austrálie či Nového Zélandu.

Video  Mluvčí DPMB o nedostatku řidičů kvůli covidu  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 8. března 2024 01:10 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎💩💩­💩💩😨😨😨😨­😨😨😨😨🤡🤡­🤡🤡🤡🤡🤡

yokky ( 8. března 2024 01:09 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎🤡🤡­🤡🤡🤡🤡🤡🤡­🐷🐷🐷🐷🐷🐷­😨😨😨😨😨

silen ( 12. února 2022 19:54 )

...ano, tvrdě zasáhnout proti těm bezvýznamným blbínkům, co se hrají, v touze po zviditelnění na "národní hrdiny" se středověkou představou o "vzdoru proti vrchnosti"!!! Do šatlavy s nimi a zmrskat je bičem!!!

Citronel ( 12. února 2022 19:51 )

Tady už musí zasáhnout armáda a kamiony odstřelovat jako vozidla nepřítele, letecky a třeba vyzkoušet nový zbraňový systém a pak buldozerem odhrnout ze silnice. Varování a pak naostro. Lůze se musí ukázat tvrdá pěst. Ať jsou podělaní jako my Češi a naše nic neřešící petice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa